Foto: Miriam Järlesjö

Axfoods jättesatsning – bygger superlager för e-handeln och butikerna

Axfood jätteinvesterar i ett högautomatiserat lager. Därmed samordnas e-handel – och varuförsörjning. ”Ett naturligt steg”, säger vd Klas Balkow till Market.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Willys och Hemköps e-handel växer procentuellt snabbare än index och därför tänker ägaren Axfood investera i ett högautomatiserat lager någonstans i Stockholmsområdet.

Starten är planerad till 2023.

– Vi utvecklar hela tiden våra logistiklösningar och det här är ett naturligt steg, säger Klas Balkow i samband med presentationen av delårsrapporten för juli-september.

Axfoods högautomatiserade lager är inte att jämställa med en så kallad dark store som till exempel Coop har etablerat i Kungens kurva i Huddinge söder om Stockholm och som Ica planerar ihop med brittiska Ocado.

– Det här lagret ska även betjäna Mat.se och Middagsfrid och svara för stora delar av Willys och Hemköps varuförsörjning.

Planerna är i ett tidigt skede men Axfood bedömer att den årliga investeringen kommer att ligga på mellan 400 miljoner kronor och 600 miljoner kronor fram till starten om fem år.

Vilken effekt räknar du med att det högautomatiserade lagret får på Axfood och dotterbolagen?
– Det är för tidigt att säga men man kan allmänt säga att vi ska använda ny teknik för att öka automatiseringsgraden i hela koncernen – i allt från administration och kontor till lager och butik. Automationen kommer att leda till nya processer och arbetssätt i hela vår värdekedja, säger Klas Balkow.

Axfood har flera lager i landet – i Helsingborg, Göteborg, Jönköping, Örebro och Borlänge.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...