Foto: Shutterstock/H&M

Avtalsförhandlingarna läggs åt sidan: ”Inte orimligt med försening”

Om knappt två veckor ska ett nytt kollektivavtal vara påskrivet. Men det kan komma att skjutas på framtiden. – Vi har just nu lagt förhandlingarna åt sidan för att gemensamt hantera den akuta situationen, säger Hans Tjernström på Svensk Handel.
Annons:
Text: Pontus Edman
Annons:

Den sista mars löper kollektivavtalet mellan Svensk Handel och Handels ut. Men att ett nytt avtal ska vara påskrivet innan månadsskiftet verkar alltmer otänkbart sedan coronakrisen dragit in över Sverige.

Just nu är avtalsförhandlingarna lagda åt sidan.

– Just nu handlar alla förhandlingar med facket om hur vi tillsammans kan stötta företagen och de anställda i den extraordinära situation som råder, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk Handel.

Handelns avtal har sin grund i Industri-avtalet, varifrån det så kallade märket kommer från. I en artikel i DN utesluter inte Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen och tidigare förhandlingschef på Svensk Handel, att förhandlingarna i industriavtalet kommer att frysas.

– Det ser jag inte som uteslutet, säger han till tidningen.

Jens Lundberg, presschef på Handels, är inne på samma linje.

– Det är inte orimligt att det blir en försening. Det har ju blivit delvis förändrade ekonomiska förutsättningar som påverkar förhandlingarna, säger han.

Så länge inte någon av parterna lägger ett varsel eller att det skulle uppstå en konflikt löper nuvarande avtal på.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...