Augusti vill modehandeln helst glömma: ”Riktigt dålig början på hösten för skor”

Värmeböljan i augusti var inte det modehandeln behövde. Starten för höstförsäljningen blev tuff. Skohandeln tappade tvåsiffrigt i augusti.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

– Jag talar inte gärna om vädret som en alltid förklarande orsak, men värmeböljan med på sina ställen över 30 grader i slutet av månaden gav definitivt inte någon skjuts för försäljningen av höstvaror, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

Enligt organisationens Stilindex sjönk försäljningen av kläder, mätt i jämförbara enheter och löpande priser på fysiska butiker och deras e-handel, med 3,3 procent. Tappet för skohandeln var större än så, 10,2 procent.

– Modehandeln har det fortsatt motigt och visar en svag utveckling för kläder och en riktigt dålig början på hösten för skor, säger Mikael Sandström.

Fram till slutet av augusti har klädförsäljningen sjunkit med 1,3 procent visar Stilindex. Försäljningen av skor har minskat med 4,1 procent.

– Om vi blickar fram emot september tror jag dock att vi kommer att se bättre utveckling. Jämförelsetalen för månaden är inte heller avskräckande med en försäljningsnedgång på 5–6 procent, säger Mikael Sandström.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...