Årets semla är en gräddig mexikansk hybrid: ”Det blir mindre kladd”

Knappt har julgranen dansats ut förrän semlorna är här för att liva upp tillvaron. Men semlan alla snackar om i år är en mexikansk hybrid där nachos korsas med grädde och mandelfluff.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Det var länge sedan en semla bara var en vanlig slät vetebulle fylld med grädde och mandelmassa. Efter att semmelwrapsen lanserades för några år sedan har allt från elegant kavlad wienersemla till kaloristinna muffins- och prinsessemlor sett dagens ljus.

Och i år var det dags att korsa semlan med fredagsmys och lansera den så kallade nachosemlan, där ”chips” av kardemummakryddad vetedeg doppas i vispad grädde och spritsad mandelmassa.

– Jag tänkte att på fredagar äter man tacos som något av en tradition i Sverige och semla är också en väldigt stor tradition, så varför inte kombinera de här två, säger Roy Fares som tillsammans med Mattias Ljungqvist driver bageriet Mr Cake i Stockholm.

SEMLA PÅ NYTT SÄTT. ”Man väljer själv hur mycket grädde och mandelmassa man vill ha”, säger Roy Fares.

Vad får ni för kommentarer av kunderna?
– De flesta tycker att det både är godare och känns fräschare att äta semla på det här viset. Vetebrödschipsen är inte friterade utan bakade i ugn och man väljer själv hur mycket grädde och mandelmassa man vill ha. Det blir även mindre kladd när man dippar än ska sätta i sig en hel semla.

Vilka semlor säljer bäst hos er?
– Nachosemlorna är de som går absolut bäst än så länge, vilket är superkul. Men vi har även klassiska semlor för den som vill ha det, liksom hetvägg där vi serverar semlorna på traditionellt sätt med varm mjölk.

Vad har du att säga till dem som tycker att det gått inflation i semmelhysteri och rasar på sociala medier?
– Folk får tycka vad de vill och äta vilka semlor de vill. Jag känner att det finns så många värre saker att uppröras över som krig och annat elände. Jag menar, det handlar ju trots allt bara om en fylld vetebulle.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...