Årets hetaste solbrillor vässar vårstilen

Kantiga glas, tunnare bågar och lite pastelliga. Så ser trenderna ut för vårens hetaste solbrillor. ”När det gäller solglasögon tar folk gärna ut svängarna lite”, säger Helene Hjertberg som är glasögonstylist och legitimerad optiker hos Synoptik.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Även om kylan fortfarande delar ut snytingar när du öppnar dörren går vi mot ljusare tider. Dagarna blir lite längre och solen börjar i sina bästa stunder sprida en gnutta vårvärme i bleka ansikten.

Det ger avtryck inne hos landets optiker.

– Så fort solen tittar fram så här års kommer folk in och börjar fråga efter nyheter, säger Helene Hjertberg som till vardags är butikschef i Synoptiks butik i Sturegallerian.

Hon konstaterar att trenden med solglasögon går spikrakt uppåt. Allt fler vill både skydda ögonen och vässa vår-looken.

– Det är en otroligt viktig accessoar i dag och har blivit en identitetsgrej. Solglasögonen visar lite vem du är, säger Helene Hjertberg.

Hur ser årets trender ut?
– Det vi har plockat upp i år är lite tunnare och sirligare bågar i ljusare toner. Det får gärna vara lite pastelligt pudrigt. Färgskalan på glasen är ganska varm, gärna orange och gult.

Så hur står sig klassiker som Ray-Bans pilotbågar och Wayfarer?
– Hur man än vänder på det är det alltid klassikerna som fungerar bäst. Ray-Ban är aldrig fel; Aviators, Wayfarer och så vidare är de bågar som vi säljer mest av. De är ikoniska.

Vilka personliga favoriter har du i år?
– Jag har ju hunnit bli lite kräsen med åren… Men jag gillar att det kommer former på glasen, till exempel åttakantiga, med lite industriell stil på bågen. Sedan gillar jag vårt eget märke Sensaya som har många trevliga modeller.

Folk skaffar ju ofta flera glasögon till olika tillfällen. Gäller det även solbrillor?
– Ja, kunderna köper ofta två par på en gång, framför allt de som inte behöver solglasögon med styrka.

Vad är ditt viktigaste tips inför ett köp?
– Först tycker jag att man ska tänka på syftet, hur de ska användas. Sedan ska de sitta bra. Man ska känna sig fin och kunna identifiera sig med dem.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...