Antiklimax efter Amazons pressträff – detaljhandeln får vänta på e-handeln

Antiklimax. Något annat ord är svårt att använda efter Amazons presskonferens i Stockholm på onsdagsförmiddagen. Men – de molntjänster nätjätten nu går igång skarpt med har en tydlig koppling till retailvärlden.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Uppmärksamheten var snudd på total när Amazon bjöd in till pressträff på huvudkontoret i Stockholm.

Grejen var bara att det var dotterbolaget Amazon Web Services som stod som värd.

Någon e-handel var det alltså inte tal om – istället släpptes nyheten att de tre serverhallarna i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm nu är igång.

Även om stora delar av den församlade presskåren drog en besviken suck går det inte att underskatta satsningen i Mälardalen.

Molntjänsterna står för omkring tio procent av Amazons totala omsättning och har direkt koppling till retailmarknaden.

Ikea och Daniel Wellington är två av flera stora kunder. Ute i världen finns amerikanska Nordstrom och inte minst den tyska modejätten Zalando bland användarna

– Vi vet att många retailers lever med små marginaler och måste hålla nere kostnaderna. För e-handlare kan det bli dyrt att krascha till exempel under Black Friday. Molnet gör att du kan testa på ett helt annat sätt och inte riskera lika mycket, säger Nordenchef Guido Bartels.

Även kollegan Eric Morales, AMW:s affärsutvecklingschef inom startup och gaming, poängterade de täta banden till retailkunderna.

– De är superviktiga för oss. Vi har flera betalbolag som kunder och de i sin tur betyder ju jättemycket för retailbolagen,säger Eric Morales.

Stressade detaljhandlare får alltså fortsätta att vänta på en lansering av svensk e-handel.

Den andra nyheten, för Amazon hade ju utlovat två, var den om samarbetet med Håll Sverige Rent.

Nästa år hålls ett hackathon för välgörenhet. Ett lovvärt initiativ, men inget som genererade några jätterubriker.

Uppsnappat från huvudkontoret: Personalen, hemligt hur många, kan slappa i sackosäckar eller hänga vid arkadspelen i uppehållsrummet.

Uppsnappat 2: Två våningar över huserar en annan amerikansk kollega: Apple.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...