Antalet konkurser minskar något – men corona skapar oro för ökning på sikt

UC:s statistik visar att antalet konkurser inom detaljhandeln minskade med 3 procent i februari jämfört med samma period i fjol. Samtidigt ökar oron för att coronavirusets spridning ska orsaka problem för företag som är boroende av leverantörer i Kina.
Annons:
Text: Helen Preutz
Annons:

Konkursutsattheten inom detaljhandeln var under februari i år 0,2 procent. Risken för att att gå omkull var därmed i stort sett oförändrad jämfört med samma period i fjol då siffran låg på 0,21 procent.

– Konkurstakten verkar ha stabiliserat sig på en högre nivå i detaljhandeln. Det alla väntar på nu är att krisen ska nå fastighetsbranschen när butikslokalerna står alltmer tomma. Det kommer sannolikhet att påverka både större köpcentrum och i mindre tätorter, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Generellt ökade antalet konkurser med 11 procent i februari.

Totalt sett hittills i år har antalet konkurser ökat med nio procent. Extra utsatta är enskilda firmor där konkurserna ökat med 27 procent. Inom partihandeln var ökningen 24 procent. Inom transportsektorn ökade konkurserna med 17 procent.

Richard Damberg varnar för att coronavirusets framfart kan komma att leda till ökade varsel och fler konkurser framåt sommaren.
– Om Coronavirusets spridning fortsätter och blir långvarig kommer många företag att få problem. Mindre bolag som är beroende av leverantörer i Kina är extra utsatta.

Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...