Anställda på Elgigantens lager förbjöds prata annat än svenska på raster

Anställda på Elgigantens lager i Jönköping förbjöds att prata annat än svenska på rasterna. Efter uppmärksamhet i lokala medier ändrades emellertid förbudet till en uppmuntran.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Jönköpings-Posten var först med att berätta att anställda vid Elgiganten Logistik på orten förbjöds att tala svenska på rasterna.

– Vi är en arbetsplats med över 40 nationaliteter. En mångkulturell arbetsplats som vi är extremt stolta över, men för att vi ska kunna hålla ihop det här så måste vi ha ett gemensamt språk för att kunna hantera alla de situationer som uppstår, försvarade platschef Per Hansson beslutet med för tidningen.

– Det är på rasterna vi ser segregation, när man sitter och pratar olika språk. För att vi ska kunna motverka de här delarna är nyckeln ett gemensamt språk.

Per Hansson hänvisade till en medarbetarundersökningar som gjorts och som enligt Elgiganten visar att anställda på lagret känner ett utanförskap och att språkförbistringen ska vara en del av problemet.

Åtgärden fick emellertid till resultat att anställda valde att äta lunch utanför stängslet som omgärdar verksamheten under sin rast för att kunna prata sitt hemspråk.

Efter uppmärksamheten har Elgiganten nu valt att ändra policyn.

– Med anledning av de dialoger som följt av reaktionerna, har jag och övriga företagsledningen kommit fram till att vi behöver göra en mindre justering i formuleringen och tillämpningen av språkpolicyn. För att vi ska undvika utanförskap så har vi svenska som gemensamt språk på vår arbetsplats under arbetstid. Vi uppmuntrar även att vi, i största mån, tar hänsyn till det under raster, säger Per Hansson.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...