Foto: Shutterstock

Anrika Sears på ruinens brant – begärs i konkurs efter obetalda skulder

Den amerikanska varuhusjätten Sears – där även Kmart ingår – begärs i konkurs. Det stod klart på måndagen sedan företaget inte kan betala sina skulder.
Annons:
Text: Lars Welin
Annons:

Det är en amerikansk detaljhandelsinstitution som nu kan gå i graven.

Det 132 år gamla företaget som driver Sears varuhus och Kmarts butiker står på ruinens brant. Det står klart sedan bolaget lämnade in en konkursansökan direkt efter midnatt natten mot måndag.

Konkursansökan kommer efter att bolaget inte kan betala ett lån på 134 miljoner dollar som förfaller till betalning på måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Bolagets vd och storägare Eddie Lampert lämnar också rollen som vd i samband med konkursansökan. Bolaget kommer framöver att drivas av tre personer från ledningsgruppen.

I ett pressmeddelande uppges att målet är att behålla bolaget på marknaden genom att fortsätta driva lönsamma butiker vidare.

Samtidigt meddelas att ytterligare 142 butiker kommer att läggas ner i år, förutom de redan beslutade nedläggningarna av 43 butiker. Hoppet står nu till försäljningen inför och i julhandeln ska lyfta butikerna.

Problemen för Sears började redan på 1990-talet när stora jättar som Walmart och volymhandeln lockade fler kunder.

Sedan kom näthandeln som blev ännu en tuff konkurrent. Sears svarade med att sänka priserna, stänga butiker och kapa kostnaderna. Men dessa defensiva drag gjorde att kedjan fortsatte nedåt, på grund av minskade investeringar, färre etableringar och uteblivna uppgraderingar av de befintliga butikerna.

Sears grundades 1886 i Minnesota och flyttade till Chicago 1887. Företaget var från början mest ett postorderförtag vars katalog var spridd i hela USA.

Under efterkrigstiden blev Sears butiksetableringar en symbol för det nya USA där externa stormarknader skapade nya köpmönster och ett helt nytt handelslandskap. Sears slog samman med en annan amerikansk ikon, Kmart, 2005 men för det nya moderbolaget Sears Holding har det inte varit någon framgång.

Sears och Kmart har i dag knappt 900 butiker och 89 000 anställda, vilket kan jämföras med 3 500 butiker och 317 000 anställda när kedjorna slogs samman 2005.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...