Anders Ygeman öppnar för tillträdesförbud i butiker: ”Vi får prata om det"

Inrikesminister Anders Ygeman öppnar för ett tillträdesförbud för kriminella mot butiker. ”Vi får sätta oss ned med handeln och prata om det”, säger Anders Ygeman, i samband med en debatt hos Svensk Handel i Almedalen.
Text: Michael Sandsjö

Att neka kriminella tillträde till butiker har diskuterats flitigt under flera år.

Under en debatt hos Svensk Handel i Almedalen öppnade inrikesminister Anders Ygeman den dörren på glänt igen.

– Vi får undersöka det. Åtminstone se över om det går att skapa en variant, säger Anders Ygeman, som annars pratade mycket om vad som redan är gjort eller är på gång på temat vardagsbrott; Tusentals nya poliser, id-krav på färjor för att försvåra för kriminella ligor och satsningen ”Trygg i butik”, som Market berättat om tidigare.

Samtidigt skickade han en passning tillbaka till handeln.

– Det finns saker ni själva kan göra. Det handlar om hur varor exponeras, vilka betallösningar ni väljer och hur säkerhetsutbildningarna i butikerna ser ut, säger Anders Ygeman.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesman för Moderaterna, var betydligt mer kritisk i synen på vardagen för handlarna.

– Jag är väldigt oroad. Fortsätter det så här hamnar vi i en nationell trygghetskris. Jag förstår att handlarna vill ha raka besked av Ygeman snarare än vackra ord, säger Tomas Tobé.

Som tog tanken om ett tillträdesförbund ännu längre.

– Jag tycker att vi behöver titta på hur man har gjort i Danmark. De har ett zonförbud, där polisen har rätt att avvisa kriminella från hela områden, säger Tomas Tobé.

Såväl Ygeman som Tobé och likaså Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer och hans namne Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund, var dock överens om en sak: Påföljderna för den som begått ett brott behöver snabbas på.

– Det stjäls för över sex miljarder kronor inom handeln varje år. Samtidigt har anmälningarna gått ned med 25 procent. Sverige har blivit ett för enkelt land att begå brott i och det känns som att polisen letar efter anledningar att lägga ner utredningar, säger Per Geijer.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...