Foto: Foto: Bigstock

Amazon bygger närvaro i Sverige: ”Sätter press”

Amerikanska it- och nätjätten Amazon bygger tre datacenter i Sverige. ”En påminnelse om att både företag och konsumenter är globala i dag.”
Annons:
Text: Kalle Östgren
Annons:

Amazon Web Services (AWS), en del av amerikanska Amazon, bygger tre datacenter i Sverige.

Anläggningarna för datacenterdrift byggs nästa år i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Satsningen görs, skriver DI, för att Amazon vill göra Stockholm till en av regionerna med maximal hastighet för företagets molnkunder.

Det innebär att ytterligare en av ”The big five” – Google, Apple, Facebook, Microsoft och Amazon – etablerar fysisk närvaro i Sverige. Tidigare har Facebook byggt en stor serverhall i Luleå och Google har kontor i Stockholm.

Zalando är ytterligare en aktör som bygger fysisk närvaro i Sverige genom en stor leveranshub senare i år.

– Amazons närvaro är viktig och ytterligare en påminnelse om att vi lever och arbetar i en global värld, säger Jonas Ogvall, vd Svensk Digitalhandel, till Market.

Kan Amazons etableringar också ses som ett brohuvud för en kommande lansering i Sverige?
– Det beror på hur man menar, med en sida på svenska? Amazon är redan i dag till hundra procent tillgängligt för kunder i Sverige och ju yngre nätkunderna är, desto mindre roll spelar det om sidan är på svenska.

– Amazons planer är positiva och sätter ytterligare press på oss i Sverige att förstärka vår digitala kompetens, säger Jonas Ogvall.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...