Amanda är MQ:s yngsta butikschef någonsin: ”Är nog lite äldre än min ålder”

Amanda Nordquist, 20 år, är ny butikschef på MQ i S:t Per Gallerian i Uppsala – och yngsta butikschefen i modekedjans historia. ”Det bästa jag vet är att peppa och få andra människor att vilja mer”, säger hon till Market Weekend.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Nu jäklar ska jag visa vad jag går för.

Det var Amanda Nordquists första tanke när hon fick jobbet som butikschef i den relativt nyöppnade MQ-butiken i S:t Pers Gallerian i Uppsala.

– Jag läste på affärsgymnasium och gjorde min praktik på en MQ-butik i Stockholm – och trivdes så bra att jag blev kvar, säger hon och får det att låta enkelt.

Men 20 år och redan butikschef. Det är ganska raskt marscherat…
– Jo, men jag är nog lite äldre än min ålder genom att jag umgås rätt mycket med folk som är lite äldre. Och jag har redan jobbat inom MQ i två och ett halvt år och i tre olika regioner: som säljare, visual merchandiser och nu senast som ställföreträdande butikschef. Dessutom har jag drivit eget företag i ett år.

Vad var det för företag?
– Ett UF-företag under sista året på gymnasiet. Affärsidén var att tillverka och sälja kvargglass, och det gick så bra att vi var med och tävlade i SM.

Hur ska en bra butikschef vara?
– Positiv och peppande! Man måste även ha ett driv, vara en förebild för sin personal och se möjligheterna i varje individ. Mitt jobb är att skapa en motiverande arbetsplats där folk trivs och utvecklas. Det finns många fördomar med butiksjobb, att det inte finns någon utvecklingspotential för unga människor – jag vill gärna bevisa motsatsen.

Vad är det bästa med att jobba med mode?
– Alla trender, och hur man kan hjälpa människor att hitta rätt stil. Jag tycker det är intressant hur man kan växla mellan olika identiteter bara genom hur man klär sig.

Hur klär man sig snyggt när det är så här vansinnigt kallt?
– Till exempel en kavaj med polotröja under och sköna jeans. En varm kappa och stor halsduk och snygg fashionhatt som håller håret på plats. Och gärna ett paraply att hålla framför sig om det snöar, så att man inte kommer till jobbet som en platt katt.

Bästa modetipset inför våren?
– Våga klä dig i färg! Både pasteller och starka färger kommer stort, och man kan gärna mixa. Jeans och kostymbyxor med stripes är helt rätt, liksom höghalsade blusar och tunna bomullströjor i polovariant. Och snygga t-shirts med tryck.

Vad drömde du om att bli som liten?
– Jag har alltid gillat sociala medier och älskat kläder, och började blogga om mode när jag var tolv år. Redan då ville jag inspirera andra och få dem att tro att allt är möjligt genom att visualisera och coacha.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag vill utvecklas och komma upp till toppen. Jag vet att detta är början men däremot inte hur slutmålet ser ut. Men jag vill hela tiden mer.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...