Almedalsgarderoben gav nästan 50 000 kronor till välgörenhet

Almedalsgarderoben blev en succé även i år. Försäljningen av kläderna inbringade 47 463 kronor till välgörenhet. Framför allt fick arrangörerna möjlighet att lyfta hållbarhetsfrågan. ”Vi pratade om det non stop”, säger Pauline Ström Gunnér på Swedish Fashion Council.
Text: Daniel Norman
Annons:

– Vi är jättenöjda. Det var fantastiskt kul i år, säger Maria Sandow, kanslichef för Svensk Handel Stil till Market.

Det var andra året i rad som Svensk Handel tillsammans med Swedish Fashion Council anordnade Almedalsgarderoben. 

Syftet är att sätta fokus på mode och hållbarhet. Almedalsbesökarna erbjuds låna kläder från olika modeaktörer till mingel, seminarier, fester och annat. 

–Många som kom in kände inte till oss sedan tidigare. Det gav oss en ytterligare anledning att prata om frågan, säger Maria Sandow. 

Nytt för i år var att de plagg som modeaktörerna skänkt såldes vidare där pengarna gick till välgörenhet. 

Plagg som till exempel Centerpartiets partiledare Annie Lööf,   konsumentminister Per Bolund och Svensk Handels vd Karin Johansson bar under veckan auktionerades ut på Tradera. 

– Det inbringade nära 9 000 kronor, berättar Pauline Ström Gunnér. 

Den outfit som Annie Lööf lånade gick för mest, 1 725 kronor. Handelsminister Ann Lindes rosamönstrade klänning var en av dem som blev utlånad flest gånger. 

I år var Almedalsgarderoben öppen flera dagar än förra året för att låna ut kläder.

De kläder som inte auktionerades ut såldes i garderoben sista dagen. 

– Vi satte inget pris. Köparen fick själv swisha valfritt belopp till en välgörenhetsorganisation. Det var många som var väldigt generösa, säger Pauline Ström Gunnér. 

Totalt gav Almedalsgarderoben 47 463 kronor till välgörenhet. 

– Dessutom fick vi möjlighet att prata om hållbarhet på ett annorlunda sätt. Visa att det går att konsumera på ett annat sätt och tjäna pengar på andra saker som tjänster för handlarna, säger Pauline Ström Gunnér. 

Maria Sandow tror att det blir en fortsättning för Almedalsgarderoben. 

– Ja absolut, det blir svårt att inte göra det nästa år också. Men då måste vi skruva på konceptet lite till så att vi ständigt förnyar oss, säger hon. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...