Foto: Kajsa Juslin

Akademibokhandelns butiker har tappat drygt 30 procent under krisen

Akademibokhandeln hade en fin start på året. Men sedan bröt coronakrisen ut vilket resulterat i att försäljningen i butik i genomsnitt varit 35 procent lägre än normalt andra delen av mars. ”Trots detta levererar de ett oförändrat resultat för kvartalet”, konstaterar ägaren Volatis vd Mårten Andersson.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Akademibokhandeln omsatte 444 miljoner kronor under första kvartalet, vilket ska jämföras med en omsättning på 453 miljoner kronor för samma period förra året.

– Affärsområdet hade en god efterfrågan i början av kvartalet, men sedan mitten av mars har butiksförsäljningen varit lägre än normalt för perioden, säger Mårten Andersson i en kommentar.

I genomsnitt var butiksförsäljningen 35 procent lägre än normalt. Den negativa utvecklingen i de fysiska butikerna vägdes delvis upp av en tillväxt i de digitala kanalerna.

Trots lägre försäljning i butik levererar Akademibokhandeln ett EBITA-resultat som ligger kvar på samma nivå som förra året, -3 miljoner kronor.

– Ett kvitto på att effektivitet och lönsamhet i verksamheten förstärkts, säger Mårten Andersson.

Från början av april och framåt har butiksförsäljningen i genomsnitt varit 30 procent lägre än normalt.

– De digitala kanalerna har fortsatt att utvecklas mycket positivt, säger Mårten Andersson som konstaterar att våren normalt sett är en svagare period för Akademibokhandeln och dess verksamheter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...