Ägarens krav på Hemköps nya vd: ”Erfarenhet från liknande delar”

Hemköps vd Thomas Gäreskog slutar – efter sju år. Här är ägaren Axfoods tydliga krav på efterträdaren. ”Vi söker en stark ledare med liknande erfarenhet”, säger Klas Balkow till Market.
Annons:
Text: Thomas Ohlén
Annons:

UPPDATERAD 09.46: Dagligvaruhandelns nyhetstidning Icanyheter avslöjade i morse  att Thomas Gäreskog lämnar Hemköp för att i stället arbeta med affärsutvecklingsprojekt inom Axfood.

Nu hyllas den avgående vd:n.

– Hemköp har haft en positiv och lönsam utveckling och Thomas Gäreskog har fått ihop de egenägda och handlarägda butikerna till ett Hemköp, säger Klas Balkow till Market.

Ändå slutar han?
– Sju år är en lång tid och vi är överens om att det är rätt tillfälle för honom att anta nya uppdrag. Men han blir kvar tills en ny vd är på plats för att säkerställa att beslutade utvecklingsplaner följs.

Vad söker Hemköp för vd och när är den personen på plats?
– Vi letar en stark ledare som har erfarenhet från att leda liknande delar. Rekryteringen startar nu och jag vill inte spekulera i tiden, svarar Klas Balkow.

Thomas Gäreskog var under många år butikschef på Ica Kvantum i Gränbystaden i Uppsala men värvades till Hemköp 2009.

Tre år senare utsågs han överraskande till vd.

– Jag har haft fantastiska år på Hemköp. Sju år är en lång tid som vd. Nu dök den här chansen upp och det känns som rätt tid för mig att gå vidare.

Handlare och butikschefer inom Hemköp och Tempo fick i går kväll ett mejl om att Thomas Gäreskog och  Klas Balkow ”landat i beslutet” att han ska sluta.

Hur ska formuleringen tolkas?
– Som vd har du en löpande dialog med ordföranden. Det finns ingen som helst dramatik i beslutet. Jag kommer att finnas kvar i rollen till dess att min efterträdare har tillträtt för att ge den personen goda förutsättningar till en framgångsrik övergång. De planer vi har lagt och det fokus vi har är samma som i går. Vi arbetar fortsatt framåt mot vårt gemensamma mål och det är att nå våra 20 miljarder, säger Thomas Gäreskog.

Handlarföreningens ordförande Samir Cherif – som driver tre butiker i och utanför Göteborg – anser att Thomas Gäreskog har ”gjort ett fantastiskt bra jobb för Hemköp och skapat en stabilitet”.

– Kedjan som helhet och handlarna i synnerhet har väl aldrig gått så bra som i dag. Med sina sju år på den här utsatta posten har jag full förståelse för att han vill trappa ner och lämna över till någon annan.

Thomas Gäreskog är den vd efter Nils-Erik Johansson som innehaft tjänsten längst på Hemköp.

– Det var väldigt turbulent på vd-posten innan Thomas Gäreskog kom, säger Samir Cherif till Icanyheter.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...