Foto: Shutterstock

7 500 tjänster ska bort – i dag presenterar Ikea sin nya retailorganisation

I höstas varslade Ikea personal. 7 500 tjänster skulle försvinna globalt kommunicerade kedjan då, 650 i Sverige. I dag presenterar möbeljätten sin nya retailorganisation.
Text: Daniel Norman
Annons:

Ikea omorganiserar för att möta en detaljhandel i förändring.

I höstas lade möbeljätten ett stort varsel. Då kommunicerades att 7 500 tjänster skulle försvinna globalt, i Sverige handlade det om 650 tjänster.

– Vi kommer att införa en helt ny organisation, bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring, sa dåvarande Sverigechefen Håkan Svedman i en kommentar.

I dag presenterar Ikea sin nya organisation, det bekräftar pressansvarig Jakob Holmström för Expressen.

– Vi har informerat medarbetarna om att i dag, tisdag, kommer vi att presentera nya organisationsstrukturer för vår retailorganisation globalt, och det är relativt odramatiskt sett till att nyheten om varsel gick ut i november, säger han.

Enligt honom är det färre än de 650 personer som varslades som i slutändan blir övertaliga när det gäller den svenska verksamheten.

En del har fått nya jobb inom organisationen medan andra slutar.

– De som inte fick plats har nog redan fått det beskedet, kanske inte hundra procent av dem men i så fall pågår dialogen med medarbetaren i och facket i sista stund.

Enligt interna dokument som Expressen tagit del av kommer personal att köpas ut för minst nio månadslöner, något Ikea bekräftar.

För de som får nytt jobb kan lönen förändras, och i en del fall handlar det om lönesänkningar.

– Det är absolut ingen generell lönesänkning. Om en person söker en ny tjänst görs en värdering av den nya rollen. Är den större väntas en löneökning, men tar man ett betydande kliv ner kommer det att påverka i den riktningen, säger Jakob Holmström.

Samtidigt som Ikea säger upp personal väntar nyanställningar.

Möbeljätten har tidigare kommunicerat att den räknar med att investeringar i nya varuhus, citybutiker, digitalisering och logistik ska leda till att 11 500 nya jobb skapas inom koncernen.

– Vad vi kan säga är att Ikea , även i Sverige, kommer att ha fler anställda än i dag, säger Jakob Holmström till Dagens Nyheter.

Market söker Ikea för ytterligare information.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...