20 000 jobb riskerar att försvinna när nätmiljarder flyttar utomlands

E-handeln från utlandet kan år 2025 vara värd mellan 50-100 miljarder kronor. När denna omsättning hamnar i utlandet motsvarar det en förlust på mellan 10-20 000 svenska e-handelsjobb.
Text: Annika Lindecrantz
Annons:

Detta framkom på Svensk Handels seminarium ”Vad händer med jobben inom handeln när köpen och pengarna flyttar utomlands”.

– Vi står inför den absolut största strukturomvandlingen vi någonsin skådat och en internationell konkurrenssituation vi inte sett tidigare, säger Svensk Handels vd Karin Johansson. 

5000 fysiska butiker har försvunnit på sex år. 

– E-handeln har vuxit med 16-17 procent varje år sedan 2016, säger Karin Johansson. 

Slutsatser från seminariet

* Upp till 20 000 jobb inom e-handeln hamnar utomlands i stället för i Sverige.

* Upp till var tredje krona kan spenderas på nätet 2025.

På seminariet framkom att svensk e-handel rankas högt när det gäller trovärdighet. 

– Vi hamnar till och med på första plats före Zalando, Amazon, Wish och Alabama. Men när man tittar på pris är bilden en annan, då kommer svensk e-handel sist, säger Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel. 

Vad krävs då för att Sverige ska kunna vara mer konkurrenskraftiga?

Enligt panelen som deltog i seminariet är det fler åtgärder som måste ske förutom förändrad kultur och ökad digital kompetens. 

– För att få rättvisa spelregler måste alla betala lika mycket moms och ha samma transportkostnader, så ser det inte ut i dag säger Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen.

Ett annan åtgärd som måste till är sänkta arbetskraftskostnaderna. I dag är de 41 procent högre än i Tyskland och 53 procent högre än i eurozonen som helhet. 

– Den svenska handelns arbetskraftskostnader är markant högre än i de flesta viktiga konkurrentländer och det är ett problem, säger Johan Davidson. 

– Sverige och Frankrike ligger dessutom i topp när det gäller arbetsgivaravgifter, säger Johan Davidson.

Arbetskraftskostnaderna tros vara ett fortsatt problem trots den digitalisering som handeln står inför. 

– Min gissning är att man inte i lika stor utsträckning som inom industrin, kommer kunna ersätta människor med robotar inom handeln. Därför kommer ökade personalkostnader och arbetskraftskostnader fortsätta att vara ett större problem i handeln än inom industrin, säger Mats Kinnwall, chefsekonom Teknikföretagen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...