20 000 jobb försvann i brittisk detaljhandel – under första kvartalet: ”Brexit-tjafs”

Över 20 000 arbetstillfällen inom den brittiska detaljhandeln har försvunnit under årets första kvartal. Det är den högsta siffran sedan den ekonomiska kraschen för tio år sedan.
Annons:
Text: Susan Berzelius
Annons:

Kedjor som Conviviality, Claire’s, Maplin, New Look och Toys R Us finns bland de detaljister som tvingats säga upp eller varsla personal under årets första tre månader.

Totalt har, enligt branschtidningen Retail Gazette, 21 400 handelsanställda i Storbritannien förlorat sina jobb under kvartal 1. Dagligvaruhandeln, med kedjor som Tesco, Morrisons och Sainsbury’s, svarar för 5 200 av uppsägningarna när de tvingas till effektiviseringar och besparingar.

Handelsfacket GMB Unions generalsekreterare Tim Roache säger i en kommentar till siffrorna att ”så här många arbetstillfällen försvinner inte när ekonomin är stark”.

– Det är dags att investera i brittisk industri och sjösätta en plan för riktiga jobb med anständiga löner, säger Tim Roache och pekar på ”Brexit-tjafs” som en förklaring till att politikerna inte har satsat på ekonomin.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...