Susan Berzelius: En och annan drog kanske en suck av lättnad

Det är ett lysande arbete som Christian Wijkström har gjort, det tror jag alla i dagligvaruhandeln i allmänhet kan vara överens om, men i synnerhet ledning och kollegor i Coop förstås.
Text: Susan Berzelius
Annons:

För det var ett sargat och blödande Coop Butiker och Stormarknader, CBS, som Christian Wijkström, med en bakgrund inom Ica och Rimi Baltic, tog sig an för sju år sedan.

Förändringsresan inom CBS har inneburit, förutom att vända de röda siffrorna till svarta och effektivisera butiksdriften förstås, att stärka ledarskapet i butikerna. Allt för många Coop-butiker har haft ryktet om sig att ha ”sur personal”. Trötta och oinspirerade butikschefer som själva saknar uppmärksamhet och bekräftelse kan knappast förväntas pusha sitt butikslag med någon större kraft eller glädje.

Man vinner få popularitetspoäng genom att flytta på folk, effektivisera butiksdriften och kräva mer av medarbetarna.

Christian Wijkströms ledarskap har säkert ifrågasatts i butik och en och annan drog kanske en suck av lättnad när beskedet om hans avhopp kom. Man vinner få popularitetspoäng genom att flytta på folk, effektivisera butiksdriften och kräva mer av medarbetarna. För det har inte enbart handlat om en förändringsresa under de gångna åren utan rent utav en kulturell förändring som träffade rakt in i den gröna själen. Det är där skiftet mot fler franchisetagare kommer in. Du har ett annat driv när din egen plånbok påverkas och CBS riktning mot fler Coop-företagare är förståelig.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...