Pontus Edman: Sluta snacka – nu måste politikerna se till att agera i brottsfrågorna

Handelns viktigaste politiska fråga har stötts och blötts i en evighet – utan att få något riktigt svar. Men i Almedalen verkar politikerna vara överens om att något radikalt måste göras för att stoppa brottsligheten mot landets butiker. Nu vill jag se en tydlig tidsram för när åtgärderna ska vara på plats.
Text: Pontus Edman
Annons:

I flera undersökningar har vi på Market frågat våra läsare, alltså personer inom detaljhandeln, vilken politisk fråga som är allra viktigast inför valet den nionde september. I den senaste mätningen, som gjordes mellan den 14 och 19 juni, svarade 37 procent att brottsligheten står högst upp på agendan.

37 procent.

Tydliga papper med andra ord.

Brottsfrågan har förstås också stått i rampljuset under Almedalsveckan, och sällan har vi sett företrädare för Socialdemokraterna och Moderaterna ha en sådan samsyn.

De vill ha fler poliser.

De vill införa tillträdesförbud.

De vill skärpa straffen.

Men vad ska justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (s) och hans antagonist Tomas Tobé (m) säga när de hör Ica-handlaren Mikael Ovrell leverera gripande berättelser om hur en ung kvinnlig medarbetare blir våldtäktshotad medan medhjälpare länsar butikshyllorna?

Självklart kan politikerna bara samstämmigt skaka på huvudena när Mikael Ovrell förklarar att han och hans familj blivit hotade i sitt hem av organiserade stöldligor.

Den här är verkligheten som inte får förekomma – men gör det ändå.

Problemet är att klimatet sett ut såhär under flera år och det är förkastligt att det ska behöva gå så långt innan politikerna agerar.

Nej, nu är det hög tid för samhället att sätta ner foten och visa att vi inte accepterar den utbredda brottsligheten mot butikerna.

Det tycker Morgan Johansson.

Det tycker Tomas Tobé.

Nu ska det ”bara” genomföras i verkligheten. Och det måste göras nu!

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...