Michael Sandsjö: I den stora osäkerheten kan den lilla handeln göra viktig skillnad

Det stora skrämmer och väcker frågor. Då visar den lokala handeln både styrka och mod för att sammanföra människor mitt i vår osäkra vardag. Det är fint.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Det händer saker i Tranås. När coronaviruset håller besökarna borta från regionens köpcentrum försöker de lokala handlarna vinna tillbaka de kunder som en gång lämnat city.

Engagemanget går igen i flera andra städer och även i grupper på Facebook och på det aningen mer formella affärsnätverket Linkedin.

Samtidigt som myndigheter och experter delar och polariserar de bunkrande svenskarna finns det värdefulla tecken på solidaritet där ute.

När gränser stänger och vi avråds från resor och möten i större sammanhang krymper visserligen våra cirklar, men fram kan i stället en välbehövlig småskalighet växa och föra oss närmare varandra. Mitt i en tid då vi uppmanas att hålla avstånd.

Undantagstillståndet kommer förhoppningsvis inte att vara för evigt, men kanske tillräckligt länge för att påminna oss om vad som faktiskt är viktigt och inte.

Handlare och privatpersoner skänker skyddsutrustning till vårdpersonal och frivilliga går ihop och hjälper isolerade med mat och mediciner.

Undantagstillståndet kommer förhoppningsvis inte att vara för evigt, men kanske tillräckligt länge för att påminna oss om vad som faktiskt är viktigt och inte.

Stora som små detaljhandlare har det oerhört tufft just nu, men när den värsta krisen har lagt sig kommer kunderna med all säkerhet hitta tillbaka till både köpcentrum och gallerior.

Handeln i våra stadskärnor, den har som bekant redan fler utmaningar än världsomfattande epidemier, men visar just nu på kraften i det lilla.

Det är stort.

Ännu större vore det om engagemanget stannar kvar när vardagen väl är här igen. Framför allt för oss som medmänniskor, men också när det gäller var och hur vi väljer att konsumera.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...