Lars Welin: Orimligt pris för vändningen

Sonat Burman-Olsson gjorde det som så många misslyckats med – att vända Coop Sverige från fleråriga förluster till vinst. Men prislappen blev hög. Orimligt hög.
Text: Lars Welin
Annons:

Ersättningen till Coop Sveriges sparkade vd Sonat Burman-Olsson sticker ut i Markets sammanställning över vd-lönerna i dagligvaruhandeln. Den ligger betydligt högre än alla andras, även om man tar hänsyn till avgångs­vederlaget.

Förhoppningsvis är detta en engångsföreteelse. Och en kraftigt markerad punkt på det ekonomiska misslyckande som kännetecknat kooperationen sedan 1990-talet. Det har flera gånger handlat om höga löner och avgångsvederlag – till personer som inte har åstadkommit det som har förväntats.

Oavsett vad man tycker om antalet miljoner i lönekuvertet så lyckades Sonat Burman-Olsson med sitt uppdrag.

För oavsett vad man tycker om antalet miljoner i lönekuvertet så lyckades Sonat Burman-Olsson med sitt uppdrag. Bara det gör henne unik i kooperationens nutida historia. Dessutom stärker det hennes CV, vilket torde vara värt 
oerhört mycket.

Samtidigt måste det ske en reell diskussion bland ägare, på företagens stämmor och årsmöten och inte minst i styrelsernas ersättningskommittéer kring hur man ska utforma rörliga delar av ersättningen till vd och övriga i ledningen. Självklart kan en möjlighet till bonus sporra till extra insatser. Men någonstans på vägen verkar de berörda ha glömt bort att personen redan har en hög grundersättning. Och att rörliga ersättningar riskerar att främja kortsiktigt tänkande.

Här behövs en ordentlig ­genomlysning, diskussion och eftertanke. Då blir det också lättare att framöver fira framgångar med tårtkalas – tillsammans med medarbetarna.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...