Bluffakturor - så undviker du att bli blåst av bedragare

Bluffakturor har blivit ett allt vanligare problem för både små och stora företag. Per Geijer, säkerhetsexpert på Svensk Handel, vet hur man gör för att inte bli lurad.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel sedan 2011. Han har jobbat med handelns säkerhetsfrågor under hela sin karriär. Först i bevakningsbranschen, därefter forskade han på säkerhetsfrågor inom handeln. Under en period var Per Geijer säkerhetschef för Butikerna. Innan han rekryterades till Svensk Handel drev han eget företag med uppdrag för handeln

Bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller fått levererad.

– Många som blivit utsatta för en bluffaktura är oroliga för vad som ska hända om de inte betalar. I de flesta fall behöver man inte vara orolig. Det är dock viktigt att man hanterar det på rätt sätt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Han förklarar att handeln rent generellt har ganska bra på att ha koll på beställningar, leverantörer och vilka villkor som gäller.

– Men då och då blir det någon grej som många går på och som är unikt för just handeln – som exempelvis att man efter ett telefonsamtal får en hel pall med kvittorullar till ett extremt högt pris.

Samma sak har man kunnat se med toner till skrivaren, lysrör och rengöringsprodukter.

– Det kan kännas jobbigt när man väl fått leveransen men om företaget ljugit i telefon och låtsat att de är din leverantör så äger inte ingått avtal giltighet. Och då får de faktiskt komma och hämta sina grejer själva – det är inte ditt problem. Och du ska inte betala en spänn för det, säger Per Geijer.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...