Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Live från pressträffen: Lönerna i fokus när Svensk Handel presenterar sina krav inför avtalsrörelsen

Publicerad: 31 januari 2020, 09:09

Market rapporterar direkt från presskonferenserna där fackförbundet Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel meddelar yrkandena som de utväxlat med varandra på morgonen. Följ avtalsrörelsens upptakt minut för minut.


11:25: En större lönespridning är önskvärt av flera skäl, anser Anna Nordin och syftar på att lägre ingångslöner skulle ge möjlighet att ”lägga pengarna där de behövs”.

11:20: För dem som jobbar i handeln har löneökningen blivit över 3 procent mellan 2017 och 2018 plus pensionsavsättningar, säger Anna Nordin. 
Det är relevant att visa på eftersom man målar ut det som att det är så väldigt synd om dem, tillägger hon.

11:15: Förhandlingschefen Anna Nordin bekräftar att löneökningarna kommer att följa det så kallade ”märket”. Samtidigt påpekar hon att Konjunkturinstitutet förordar en sänkning av ingångslönerna.

11:10: Svenska ingångslöner ligger cirka 40 procent högre än EU-snittet, konstaterar Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson. Även jämfört med jämförbara länder som till exempel Irland ligger lönerna cirka 20 docent högre.

11:00: Svensk Handels vd Karin Johansson hälsar välkommen till pressträffen och börjar med att teckna en bild av det tuffa läget för handeln i dag som präglas av prispress, global konkurrens, höga hyror och stigande löner.

10:59: Ett tiotal representanter från pressen har samlats för att följa presskonferensen. ”Lite färre än på Handels” konstaterar en reporter efter en språngmarsch från den förra pressträffen på Sveavägen.

10:55: Från Svensk Handels håll är några de viktigaste kraven inför årets avtalsrörelse oförändrade ingångslöner, återhållsam löneökningstakt och möjligheten att omvandla ob-ersättning till lön.

10:45: Nu är Market på plats på Svensk Handels presskonferens på Regeringsgatan 60 mitt i Stockholm. Utsända för att rapportera härifrån är Miriam Järlesjö och Helen Preutz.

10:31: Fråga: extra pengar till den som har jobbar länge, hur vill ni utforma det?

"Det är kopplat till en bred branscherfarenhet, efter åtta år ska den börja gälla. Hur stor pengen ska vara till vi diskutera", säger Linda Palmetzhofer.

10:30: "Vi bejakar utvecklingen. Företag som inte kan drivas och vara lönsamma ska inte finnas", säger Susanna Gideonsson.

10.29: "Vi ser ingen butiksdöd. Istället växer e-handel och fysisk butik samman", säger Susanna Gideonsson och pekar på krav om kompetensutveckling och ställer inte upp på att branschen håller på att gå omkull. Den utvecklas.

10:28: Nu släpps frågorna från journalisterna loss. TT ställer första frågan.

10:27: "Lördagförmiddag måste ha ett ob som motsvarar fredag kväll och söndag", säger Per Bardh om kravet på utökad OB.

10:25: "Personer som jobbar inom de här arbetsplatserna är utsatta för extremt hög press. Vi måste få till en arbetstidsförkortning. Det är ett krav", säger Per Bardh om lager- och e-handelsavtalet.

10:24: Inom lager och e-handel ställer Handels krav på inflytande över arbetstiden, utökad ob och mer ledig tid.

10:23: "Vi strävar efter ett ettårigt avtal", säger Per Bardh och förklarar att utgångsvärdet är en kort avtalsperiod .

10:21: "Många av våra medlemmar känner att de jobbar jämt. Vi vill reglera möjligheten till mer ledighet. Det kan handla om semesterdagar, men också hur arbetstiden förläggs", säger Linda Palmetzhofer gällande situationen inom butiker och e-handel.

10:21: Vi vill att erfarenhet ska räknas, slår Linda Palmetzhofer fast angående lönestrukturen.

10:20: Lönestrukturen, utökad ob och utökad tid är frågorna som vi fått fram som viktigast efter samtal med medlemmarna, säger Linda Palmetzhofer.

10:19: "Vi är beredda att ta ordentlig strid för att landa det här för våra medlemmar", säger Susanna Gideonsson.

10:15: Susanna Gideonsson talar: "Det är en speciell avtalsrörelse: klyftorna ökar. Vi måste se till att våra medlemmar får vad de behöver för att ha ett drägligt arbetsliv.

Handeln är inne i en stor sturkturomvandligt. Det är inget nytt. Större aktörer, och färre aktörer, i takt med att handeln blir allt mer internationell.

Många domedagsprofetior säger att handeln kommer gå under - det stämmer inte! Vinsterna är stora. Vd:arna fick 7,2 procent löneökningar medan våra medlemmar fick 1,6 procent. Det sticker oss i ögonen. De som drar in pengarna får inte del av kakan!

LO:s låglönesatsning säger att minimilönen ökar med 825 kronor".

10:15: Välkomna. Nu startar avtalsrörelsen på riktigt, säger Susanna Gideonsson.

10:15: Nu inleds presskonferensen. De tre Handelsrepresentanterna har intagit podiet.

10.13: För Handels har egentligen avtalsrörelsen pågått sedan i höstas. Då genomförde fackförbundet 18 avtalskonferenser för att pejla sina 155 000 medlemmars vilja inför avtalsrörelsen. Alla avdelningar i landet har deltagit genom cirka 1 000 representanter.

De flesta av Handels medlemmar jobbar i handeln, aningen i butik eller med e-handel.

10.11: Presskonferensen är utsatt till klockan 10.15. Medieintresset är inte så stort, ett tiotal personer är i rummet. Vid pressträffen här hos Handels kommer ordförande Susanna Gideonsson, vice ordförande Linda Palmetzhofer och avtalssekreterare Per Bardh att delta.

10.10: Dagens pressträffar hos Handels och Svensk Handel är startskottet på förhandlingar gällande nya kollektivavtal för butiksanställda och anställda i e-handel och lager. Tidigare i morse har de båda parterna träffats och utväxlat sina yrkanden.

10.09: God morgon! Market är på plats hos Handelsanställdas förbund på Sveavägen 90, mitt i centrala Stockholm. Utsända för att rapportera om Handels yrkanden är Markets Marie Hillblom och Sara Karlsson.

Läs mer: De varnar för tuffa förhandlingar – här är alla stridsfrågor i avtalsrörelsen

Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Anna Nordin, förhandlingschef och Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev