Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Här gör Lindex sin största investering någonsin: ”Initialt kunna fyrdubbla kapaciteten för e-handeln”

Publicerad: 24 maj 2022, 07:24

Lindex satsar på ett högautomatiserat lager i Alingsås.

Lindex gör sin största satsning någonsin. ”För att kunna öka vår leveranskapacitet i takt med vår globala och digitala expansion kommer vi bygga ett nytt högautomatiserat omnilager”, säger vd Susanne Ehnbåge.

Ämnen i artikeln:

Lindex

DN


Lindex investerar i ett högautomatiserat omnilager. Tanken är att det ska förse samtliga försäljningskanaler med varor. 

– Vår nya logistikplattform kommer möjliggöra fortsatt tillväxt i såväl fler kanaler som för nya affärer. Det är Lindex största investering historiskt sett och ett avgörande steg för att fullfölja våra långsiktiga tillväxtplaner och framtidssäkra vår logistikverksamhet. Det känns fantastiskt spännande och är en viktig milstolpe på vår resa som ett globalt, varumärkesdrivet och hållbart modeföretag, säger Susanne Ehnbåge i en kommentar. 

Lagret, som kommer att ligga i Alingsås, blir 40 000 kvadratmeter stort. Tanken är att det ska vara klart för drift under 2024. Totalt handlar det om en investering på drygt 110 miljoner euro inklusive mark, byggnad och automation.

– Vi har högt ställda krav på vårt framtida omnilager som kommer ersätta vårt nuvarande lager i Partille och vårt e-handelslager i Borås, där vi närmar oss vårt kapacitetstak. Med vår nya anläggning i Alingsås kommer vi initialt kunna fyrdubbla kapaciteten för e-handeln och säkerställa en skalbar och hållbar logistiklösning för våra samtliga försäljningskanaler. Den inledande kapaciteten för e-handeln kommer vara cirka 13 000 plockade och packade plagg per produktionstimme. I linje med våra hållbarhetsambitioner har vi höga miljökrav på vårt lager med målsättningen att uppnå miljöcertifieringen BREEAM-SE Excellent. Vår anläggning kommer också drivas av el från solpaneler som kommer möjliggöra elleverans till både vår egen drift samt till andra aktörer, säger logistikchef Johan Engen. 

Det finns flera skäl till att Lindex valt just Alingsås för etableringen av det nya lagret, berättar han. 

– Dels det geografiska läget utifrån transportoptimering, med närheten till E20 och även järnvägen som kan ge framtida möjligheter vid infrastruktursatsningar. Den kanske enskilt viktigaste aspekten är att Alingsås kommun erbjöd en stor tomt som säkrar en långsiktig etablering med framtida expansionsmöjlighet allt eftersom vi växer med vår affär. Dessutom säkerställs tillgång till kollektivtrafik i anslutning till våra arbetsskift samt belyst cykelväg till och från området. Med vår nya placering hoppas vi att våra medarbetare flyttar med oss på vår spännande resa och det kommer också innebära många nya arbetstillfällen i Alingsås. Vi ser fram emot att bli ett företag som växer i Alingsås kommun, säger Johan Engen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev