Logistik
Förväntat tapp för e-handeln – apoteksbranschen går mot strömmen
Publicerad: 24 maj 2022, 06:15
Under första kvartalet i år backade e-handeln åtta procent jämfört med samma period i fjol. Apotekshandeln gick mot strömmen och ökade tre procent.
E-handeln backade åtta procent under det första kvartalet. Därmed är den långa tillväxtserien för e-handeln bruten.
Men minskningen bör ses i ljuset av den extrema ökningen med 53 procent under 2021, anser Soledad Gonzalez, omvärldsanalytiker på Postnord.
– Att den svenska e-handeln backar 8 procent första kvartalet 2022 är knappast överraskande – efter två historiskt starka år. Men trots nedgången detta kvartal är onlinehandeln fortsatt stark. Sett till omsättningen så har e-handeln nästan fördubblats sedan 2018 samtidigt som den har en större andel av detaljhandeln i samtliga branschkategorier, säger hon.
Bland delbranscherna sticker apoteksmarknaden ut som med en ökning på tretton procent är den stora vinnaren hittills i år.
E-handelsandelen inom apotekshandeln fortsätter också att öka och under det gångna kvartalet såldes var femte apoteksvara på nätet.
LÄS MER: Apotekets styrkebesked – i turbulenta tider: ”Två samhällskriser har avlöst varandra”
Till vinnarna hör även kläder och skor som ökade tre procent och bygghandeln två procent.
Bland förlorarna utmärker sig främst dagligvaruhandeln med en nedgång på 19 procent. Med hänsyn till den extrema tillväxten med 128 procent under samma period i fjol är årets nedgång högst naturlig, konstaterar rapportförfattarna.
Bokhandeln och sporthandeln tappade 15 procent vardera, hemelektronik tappade tretton procent och möbler nio procent. Även leksakshandeln hade ett litet tapp på fem procent. Större barnkullar under pandemin bådar dock gott för branschen och kan vara en anledning till att leksakshandeln klarade sig förhållandevis bra trots höga jämförelsetal.
LÄS MER: Lekia vidgar spelplanen – storsatsar på expansion: ”Butiksdöd får andra prata om”
Den främsta förklaringen till minskningen är de slopade restriktionerna och samhällets återgång till normalitet. Samtidigt har nya problem i form av Ukrainakriget, stigande inflation och fortsatta leveransproblem dykt upp.
Enligt Soledad Gonzalez blir 2022 av allt att döma ett tuffare år för e-handeln.
– Hög inflation och ökade bostadskostnader till följd av räntehöjningar kommer att påverka de svenska hushållens köpkraft. Detta tillsammans med en förflyttning av konsumtionen till fysiska butiker och andra typer av tjänster – som restaurangbesök, resor och kulturella evenemang – kan komma att påverka e-handeln negativt. Hur mycket återstår att se.