Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

E-handlaren ska bara leverera fossilfritt i Sverige: ”Inget bla bla bla..”

Publicerad: 22 februari 2022, 10:42

Från och med i dag sker alla Lykos leveranser till kund fossilfritt.

Foto: Pressbild

Från och med i dag erbjuder Lyko endast fossilfria leveranser till sina kunder i Sverige. ”Vi såg det som vår skyldighet”, säger kommunikations- och hållbarhetschef Tom Törnblom.

Ämnen i artikeln:

LykoLeveranser

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Som första e-handlare i Sverige erbjuder Lyko nu endast fossilfria leveranser till sina kunder. 

– Inget bla bla bla… vi vill göra skillnad och fossilfria leveranser i Sverige är möjligt i dag tack vare den snabba utvecklingen hos flera transportörer. Vi såg det därför som vår skyldighet att införa det för alla våra kundleveranser i Sverige, säger Tom Törnblom i en kommentar. 

Genom beslutet premierar Lyko de aktörer som lyckas vara fossilfria. Samtidigt hoppas e-handlaren kunna driva på utvecklingen för andra. 

Antalet leveransalternativ varierar utifrån var kunden bor. 

– 96 procent av våra kunder kommer erbjudas minst två fraktalternativ och 94 procent minst två olika fraktbolag. Omställningen till fossilfritt påverkar inte våra snabba leveranstider. Flera av transportörerna har investerat i egna bränslecisterner på sina terminaler och har strikta instruktioner till personalen för tankning ute på rutt, för att säkerställa att de endast använder fossilfria bränslen, säger Daniel Tyberg, chef för extern logistik hos Lyko. 

För att säkerställa att transportörerna efterlever Lykos krav kommer löpande uppföljningar att ske. Varje aktör har godkänt att de ska donera 500 kronor till Naturskyddsföreningen varje gång de misslyckas att tanka fossilfria drivmedel. 

– Vi hoppas att kunder som eventuellt inte finner sitt vanliga fossila alternativ har överseende och är villig att prova ett annat leveransalternativ, för att vara med oss och påskynda omställningen till fossilfira leveranser i Sverige. Vi är inte klara här, utan kommer fortsätta för att nå fossilfritt i alla transportled, inleveranser till lagret och butiksleveranser men detta är den största andelen av våra frakter, säger Tom Törnblom. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev