onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Coronaviruset kan skapa varubrist – hemelektronik en utsatt bransch

Publicerad: 4 februari 2020, 07:30

Coronaviruset sinkar leveranser till svenska butiker, skriver Svenska Dagbladet. Minskad produktion i Kina innebär färre fraktfartyg. Samtidigt inför svenska hamnar karantän.

Ämnen i artikeln:

Kjell & CompanyHemelektronik

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Göteborgs hamn är ett viktigt nav för svensk handel. Hit kommer mellan 2 000 och  3 000 containrar från Kina per vecka.  Men det fruktade coronaviruset innebär en rejäl nedgång av antalet transporter från Kina till Europa.

– Vi skulle ha haft sex fartyg mellan Kina och Europa de närmaste veckorna, men två av dem ställer vi in, säger Mikkel Elbek Linnet, pressekreterare vid rederiet Maersk till SvD.

Anledningen är att produktionen i Kina går på halvfart efter virusets utbrott. Fartygen måste fyllas innan de får gå, vilket innebär färre transporter.

En sektor som drabbas hårt är hemelektronik. Kjell & Company räknar med att prodiúktionsstarten efter det kinesiska nyåret blir försenad med två veckor.

– Hur de totala ledtiderna påverkas av vet vi inte riktigt i dag, men vi hoppas att de kan jobba ikapp, säger Joel Rönneman, försäljnings- och marknadschef på Kjell & Company till SvD.

Svenska handlare riskerar även att påverkas av karantänregler. Om någon i besättningen  blivit sjuk efter att ha vistats i ett riskområde träder karantänplanen ikraft och ingen får gå iland.

Lastning och lossning måste då göras av annan personal vilket innebär att det tar längre tid.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev