Logistik
Allt fler konsumenter vill få sina paket skickade direkt hem till dörren
Publicerad: 9 maj 2023, 14:08
Foto: Pontus Edman
Under pandemin vande sig många konsumenter vid att få sina e-handelspaket skickade direkt hem till sig. Och det är en trend som verkar fortsätta att hålla i sig.
Ämnen i artikeln:
E-handelI en miljö där man i största möjliga mån skulle försöka undvika kontakt med andra människor verkade det rimligt att välja andra möjligheter än att stå och köa för att hämta ut sina e-handlade paket på butikernas utlämningsställen. Och under pandemin valde också allt fler kunder att skicka paketen direkt hem till dörren, eller till ett paketskåp.
Och framför allt hemleveranser verkar vara något som svenska kunder blivit bekväma med. Under det första kvartalet 2023 ökade antalet hemleveranser med mer än 12,1 procent jämfört med året innan, visar en ny rapport från Transportbolagen. Samtidigt minskade leveranser till utlämningsställen med 6,3 procent.
I rapporten framgår det också att hela 198,5 miljoner paket skickades från e-handlare till privatpersoner i Sverige under 2022. Och då hade ändå antalet paket gått ned med 2,1 procent jämför med 2021.
Transportföretaget skriver att minskningen beror på konsumenternas urholkade köpkraft och inbromsningen på bostadsmarknaden, och att den framför allt slår igenom för kategorin "större försändelser".
Så många som vart femte paket 2022 skickades under november och december. Det handlar om närmare 40 miljoner paket bara under de månaderna, något som drevs på både av Black friday och julhandeln.
Antalet returer var större förra året än året innan. 12 procent av alla paket skickades tillbaka. Det motsvarar nästan 23,6 miljoner paket. Antalet returer var som störst under månaderna maj till och med juli, vilket antas ha att göra med att många köper kläder då, inte minst på modehandelns sommarreor. Modehandeln har en hög andel returer jämfört de flesta andra e-handelsbranscher.
I rapporten önskar också Transportföretagen fler laddstolpar för godstrafik. Infrastruktur för en grön omställning har gått långsammare här än för den privata biltrafiken.
– I den gröna omställningen behövs en utbyggnad och mer robust satsning på laddinfrastrukturen. Annars kommer vi inte klara av att minska transporternas klimatpåverkan, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.