Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Alla ska kunna leverera till deras skåp – inom fem år ska de täcka hela Sverige

Publicerad: 16 februari 2021, 09:26

Instabox har gjort succé. Nu utmanas de av Iboxen som vill placera ut leveransboxar i hela landet där svenskarna kan hämta, returnera och skicka paket. Boxarna ska kunna användas av alla transportbolag.

Ämnen i artikeln:

Leveranser

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Inom fem år är vår målsättning att det skall finnas leveransboxar utplacerade över hela Sverige, från norr till söder. I städer ska ingen ha längre än 300 meter från sin bostad till närmaste box. I glesbygd placeras boxarna på strategiskt valda platser för att avsevärt korta resvägen för att hämta, returnera och lämna paket och därmed underlätta för småföretagare och privatpersoner, säger medgrundare och vd:n Tim Jörnsen i en kommentar.

Genom etableringarna vill bolaget att utkörningen av paket ska bli mer effektiv och på så sätt ha en minskad påverkan på klimatet.

E-handeln växer. I dag skickat drygt en miljon paket varje dag, 2025 väntas det vara det dubblad.

– Iboxen kommer inte själva transportera paket, vilket är viktigt att poängtera. Vi bygger en infrastruktur som transportörer kan använda för att erbjuda existerande och nya, attraktiva kundlösningar – och samtidigt göra en insats för miljön. Vi är ett alternativ till hemleveranser och ett komplement till ombudsleveranser, säger Tim Jörnsen.

Under första kvartalet 2021 placeras de första leveransskåpen ut i Stockholm och i Boden. Flera transportbolag deltar i det inledande testet.

Tanken är sedan att projektet ska växa och under 2021-2022 planeras etableringar i storstadsregionerna och därefter en bred etablering på 2 000 orter runt om i Sverige 2023-2026.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev