Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Trängsel i Malmö-centrum i fredags –Emporia stängde dörrarna tillfälligt

Publicerad: 30 november 2020, 08:24

Det var färre besökare i Malmös köpcentrum under årets Black Friday än året innan. Trots det uppstod trängsel bitvis. Emporia valde till exempel att stänga dörrarna tillfälligt då för många befann sig i lokalerna.


Ämnen i artikeln:

Black FridayCorona

Det var vid 17:30-tiden i fredags som Emporia tillfälligt stängde dörrarna då antalet besökare i köpcentrumet nått maxantalet, rapporterar Sydsvenskan.

Det ledde till folksamlingar utanför entrén. Efter 15 minuter kunde dörrarna öppnas igen, skriver tidningen.

Även på Triangeln, i centrala Malmö, uppstod trängsel under eftermiddagen i fredags.

– Mellan 16 och någon gång efter 18.30, då tyckte jag att det var för mycket. Framför allt är det ungdomar som som ju är lite sämre på att hålla avstånd, men på det stora hela gick det bättre än förväntat. Hyresgästerna gjorde ett fantastiskt jobb och och besökarna höll respekt för avstånden så gott de kunde, säger centrumchefen Robert Felczak till Sydsvenskan.

2019 hade Triangeln 38 000 besökare under Black Friday, i år uppskattar Robert Felczak att det var drygt 40 procent färre.

Köpcentrumet hade hyrt in extra ordningsvakter samt värdar för att hantera eventuell trängsel och var berett att stänga om det skulle bli för mycket folk, så långt gick det emellertid aldrig.

Mobilias centrumchef Anders Murmark upplevde årets Black Friday som en vanlig lönefredag.

– På ett sätt var det positivt. Handlarna hade gärna sett bättre tryck, men under rådande läge får jag ändå säga att det var helt okej att det blev som det blev, säger han till tidningen.

Även Mobilia var beredda att agera om anstormningen av folk skulle bli för stor. Planen var i så fall att stänga infarterna till parkeringarna.

– På det sättet hade vi kunnat reglera det på fortast möjliga sätt men det behövde vi inte göra, säger Anders Murmark.

Hansagallerian i centrala Malmö hade hyrt in extra värdar vars uppgift var att motverka trängsel. De delade också ut munskydd och våtservetter.

– Vi har inte upplevt några problem. Å andra sidan har butikerna varit fantastiska med att förhålla sig till rekommendationerna, förekomma och tänka på vad man ska göra om det blir köbildning, säger galleriachefen Håkan Petersson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Black FridayCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev