Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Svensk Handel kräver krisstöd efter nya rekommendationer

Publicerad: 30 oktober 2020, 06:34

Boende i ytterligare tre svenska län uppmanas från och med i går att undvika butiker och köpcentrum. Då kräver Svensk Handel att staten agerar. ”Konsekvenserna för företag och jobb kommer att bli förödande”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

Läs mer: Myndigheterna avråder från butiksbesök i ytterligare tre län för att stoppa smittan

Folkhälsomyndighetens beslut att utöka de allmänna råden i Stockholm, Västra Götaland samt Östergötland kan få stora konsekvenser för handeln, menar Svenska Handel.

Boende där uppmanas att undvika inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.

Sedan tidigare finns sådana rekommendationer för Skåne och Uppsala län.

– Vi har respekt för Folkhälsomyndighetens beslut och huvudfokus måste ligga på att bromsa smittspridningen. Samtidigt är det ett mycket kraftfullt vapen som myndigheten avlossat, vi vet att det kommer att få förödande konsekvenser för handeln. För att rädda jobb måste politiken återuppliva stödåtgärderna till utsatta företag, säger Karin Johansson.

I Uppsala län vidtogs åtgärderna redan i förra veckan och i centrala Uppsala upplevde handeln ett besökstapp på 40 procent i lördags, enligt Svensk Handel.

– För många handlare har coronakrisen inneburit en lång ökenvandring. Dagens besked innebär ett indirekt näringsförbud för delar av handeln och jag är djupt oroad för hur det kommer att slå mot många handlare som redan är krisdrabbade, säger Karin Johansson.

Svensk Handel menar att många butiker tar ett stort ansvar när det gäller att motverka smittspridning.

– Handelns företag står bättre rustade än tidigare att förhindra smittspridning. Butiker har satt upp avståndsmarkeringar, plexiglas och erbjuder kunderna handsprit. Vi är redo att möta kunderna på ett ansvarsfullt sätt, säger Karin Johansson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev