torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Stadiums kamp mot kraftiga hyreshöjningar fortsätter

Publicerad: 21 augusti 2023, 07:54

Stadium sätter hårt mot hårt i förhandlingarna om hyrorna.

Foto: Sören Andersson

Tidigare i år flaggade Stadium för att man skulle säga upp flera hyreskontrakt som en protest mot hyreshöjningarna. Nu är 15 kontrakt uppsagda och fler ska det bli. ”Ingen med självaktning kan påstå att marknadshyrorna steg med elva procent i januari.”

Ämnen i artikeln:

StadiumDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Nu tar uppstickaren över 29 varuhus: ”Vårt mål är att bli störst”

Årets KPI-baserade indexhöjning av butikshyror för kommersiella lokaler landade på 10,9 procent. En enorm kostnadsökning för många.

Vid månadsskiftet mars-april gav sportkedjan Stadium beskedet att man skulle säga upp alla hyreskontrakt för omförhandling när de löpte ut.

Detta som en protest mot att man inte fått något gehör för den jämkningsmodell man föreslog i början av året, där handelsaktörerna och respektive hyresvärdar skulle dela lika på kostnadsökningarna, skriver Dagens industri.

I en intervju med tidningen berättar kedjans kontraktschef Johan Reberg att man nu vill att hela hyreshöjningen slopas, och att man hittills sagt upp 15 av kedjans kontrakt. Till årsskiftet ska ytterligare 25 kontrakt ha sagts upp.

– Det har gått bra (förhandlingarna, reds. anm.). I första hand försöker vi få bort index klausulerna. Går inte det, sätter vi en maxgräns. Oavsett förändring av KPI räknas hyran upp med högst 2,5–3 procent, säger Johan Reberg till Dagens industri om förhandlingarna.

Han lyfter även att andra kommersiella aktörer håller samma linje som Stadium.

– Ingen med självaktning kan påstå att marknads hyrorna steg med elva procent i januari. Ännu värre blir det i januari nästa år då det lutar åt att vi får en ny hyreshöjning på cirka åtta procent. Det ger en ökning på nära 20 procent över två år, vilket är absurt, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Öppnar snart – Nelly laddar för debut på heta shoppinggatan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev