måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Stadium nekas hyresjämkning: ”Har varit några tuffa diskussioner”

Publicerad: 18 januari 2023, 09:24

Stadiums butik i köpcentrumet Emporia i Malmö, till höger Johan Reberg.

Foto: Pressbild

Den KPI-baserade hyreshöjning som Svensk Handel varnat för har nu trätt i kraft på flera håll. De flesta av Sveriges butiker har under januari sett en hyresökning på 10,9 procent. Samtidigt nekas bland andra Stadium hyresjämkning, rapporterar Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandelnGalleriaFastighetsägare

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


”Faktum är att den modell som ligger till grund för hyresavtalen helt satts ur spel”, så sade Svensk Handels Martin Kits till Market i december.

Modellen han syftar till är den som styr Fastighetsägarnas hyreshöjningar baserade på Konsumentprisindex för oktober månad.

Denna modell har gjort att de allra flesta av de svenska butikerna har sett en hyreshöjning på 10,9 procent i början av 2023.

En av alla butikskedjor som drabbas är Stadium, som har drygt 200 butiker där majoriteten ligger på svensk mark. Sportkedjan har nu fått nekad hyresjämkning av fastighetsvärdarna för cirka 80 procent av butiksbeståndet, rapporterar Dagens industri.

– Vi har gjort det enkelt och föreslagit en skälig upp­görelse som innebär att vi delar på ökningen. I stället för att vi tar 10,9 procent själva, tar vi 5,45 procent var. I vissa fall har jag nått fram men till största del har fastighets­ägarna hittills inte varit till­mötesgående, säger Stadiums kontraktschef Johan Reberg till tidningen.

Stadiums butiker återfinns i lokaler som tillhandahålls av cirka 80 olika fastighetsägare.

LÄS OCKSÅ: Magnus Ohlsson: Nu närmar vi oss ”retailgeddon”

Flera av de mindre fastighetsägarna har gått med på en jämkningsmodell, medan de stora bolagen hänvisat till de rådande avtalen, uppger Johan Reberg för Di.

Sportkedjan ska även ha gått ut med en skrivelse till alla fastighetsbolag som inte gått med på en kompromiss i mellandagarna, där man klargjorde att man inte var främmande för en rättsprocess.

– Vi klargjorde att vi vill fortsätta diskussionen. Vi skrev också att våra betalningar av hyresavierna för januari inte ska ses som en intäkt för att vi accepterat höjningen. Skulle det gå så långt att de inte accepterar en jämkning är vi beredda att begära en rättslig prövning, säger Johan Reberg till Di.

Skandia fastigheter äger tio köpcentrum runt om i landet, och från deras håll är utgångspunkten att de KPI-baserade avtalen gäller som vanligt.

– Vi går inte in och ändrar löpande avtal. Det har varit några tuffa diskussioner, det ska jag inte sticka under stol med. Men generellt har vi inte sett att man inte accepterar höjningen från hyresgästernas håll, säger fastighetschef för köpcentrum Bo Jansson till Di, samtidigt som han understryker att Skandia fastigheter inte är ensamma om detta:

– Andra fastighetsägare som jag har pratat med har landat i samma slutsats.

Förutsatt att ingen fastighetsägare hade gått med på hyresjämkning hade Stadiums kostnader för 2023 stigit med 40 miljoner kronor.

Nu blir kostnaden inte fullt så stor, men i närheten eftersom en majoritet av fastighetsägarna inte gått med på hyresjämkning.

– Vi är i en lågkonjunktur med minskad försäljning. Samtidigt ökar kostnaderna. Situationen är väldigt problematisk, säger Johan Reberg till tidningen och slår ner branschorganisationen Fastighetsägarnas hänvisning till förvaltningskostnader:

– Största delen av förvaltningsindex är kapitalkostnader – de kan inte vi som hyresgäster ta ansvar för. Andra delar är energi och drift. Eftersom vi har kallhyror betalar vi för el, vakthållning och ventilation vid sidan av. Det är inte rimligt att vi också tar smällen fastighetsägarnas ökade elkostnader.

LÄS OCKSÅ: Fastighetsägarna nobbar Svensk Handel – som vill se centralt ramverk inför hyresförhandlingarna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev