Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Sagolika siffror från Alibaba – men mörka politiska moln skapar osäkerhet

Publicerad: 4 februari 2021, 12:52

Den kinesiska Amazon-utmanaren Alibaba växer i rekordtakt och redovisar ett extremt starkt kvartal efter anstormningen under Singles day – men den politiska osäkerheten kastar mörka skuggor.


Ämnen i artikeln:

VaruhusAlibaba

Kinesiska e-handelsjätten och it-konglomeratet Alibaba följer i Amazons fotspår och redovisar rekordförsäljning under det senaste kvartalet, som avslutades den 31 december.

Under detta det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret ökade försäljningen med 37 procent jämfört med samma period året innan, till stor del tack vare den stora shoppingdagen Singles day.

Alibaba nådde under kvartalet 779 miljoner aktiva kunder.

Dotterbolagen Ali Express och T-mall redovisar rekordhög försäljning under perioden med 28,4 miljarder euro, en ökning med 37 procent.

Den största delen av företagets omsättning kom från företagets e-handelssajter, här främst från kunder i hemlandet Kina.

Den kinesiska Amazon-rivalens lönsamhet ökar kraftigt. Nettovinsten under kvartalet landade på 10,2 miljarder euro – och Alibabas molntjänster (som motsvarar Amazon Web Services) redovisar för första gången ett positivt rörelseresultat.

Men den starka ekonomiska utvecklingen skuggas av mörka moln i form av den politiska utvecklingen. Det är oklart i vilken grad den kinesiska regeringen tänker påverka landets stora tech-bolag och vad konkurrensreglerna innebär för framtiden.

Ett lika omskrivet som oroväckande tecken på de osäkra förhållandena var att Alibabas grundare Jack Ma, efter att ha kritiserat regeringens politik, var ”försvunnen” och helt borta från offentligheten en lång period under hösten.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusAlibaba

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev