söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Nya tecken på att Costco vill hit – har varit i kontakt med svenska myndigheter

Publicerad: 18 februari 2021, 14:47

Foto: Pontus Edman

För några år sedan spekulerades det i att amerikanska Costco skulle vara på väg till Sverige. Nu har lågpriskedjan varit i kontakt med Läkemedelsverket för att ställa frågor om möjligheten att öppna apotek här och om det går att göra det inne i en butik, rapporterar Apoteksmarknaden.

Ämnen i artikeln:

VaruhusCostcoGalleriaLågpris

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Amerikanska lågprisjätten kan vara på väg till Sverige – finns i flera europeiska städer

Det var i januari 2019 som uppgifter gjorde gällande att Costco var på väg till Sverige. Arninge utanför Täby pekades ut som en möjlig plats där lågpriskedjan skulle kunna etablera sig. Än har det inte blivit något av planerna.

Nu rapporterar nyhetstjänsten Apoteksmarknaden att Costco varit i kontakt med Läkemedelsverket och ställt frågor om vilka regler som gäller för att etablera apotek i Sverige.

I en mejlkonversation mellan bolagets företrädare och Läkemedelsverket som Apoteksmarknaden tagit del av frågar Costo bland annat om de behöver tillstånd från regionen för att öppna på en specifik adress i Stockholms län.

Costco, vars verksamhet är medlemsbaserad, har över 500 butiker i USA. Bolaget har också verksamhet i flera europeiska länder, bland annat på Island där butiken kompletterats med ett apotek.

I ett mejl till Läkemedelsverket frågar Costco om det är okej att öppna ett apotek inuti en butik, och drar paralleller till Ica och Apotek Hjärtat.

HUI Research vd Jonas Arnberg har inte fått några indikationer på att Costco skulle vara på väg till Sverige men säger till Apoteksmarknaden att deras koncept ligger rätt i tiden.

– Parallellt med den snabba digitaliseringen ser vi också en stark trend att lågpris växer och blir både större och mer lönsamt. Det skulle innebära att de kommer in i Sverige med ganska bra tajming om de etablerar sig nu, och det låter inte helt orimligt att de skulle vara på gång.

Läs mer: Costco lägger locket på om Sverigeplanerna – men uppges rikta blickarna mot Arninge

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev