Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Muntert bland köpcentrumen ute i landet: ”Betydligt bättre i år”

Publicerad: 26 november 2021, 13:33

Stämningen är god när köpcentrumen firar årets största reafest – utan restriktioner. ”Det är betydligt bättre i år”, säger Charlottenbergs centrumchef Claes Sjöholm.


Ämnen i artikeln:

Black FridayRea

Black Friday är kommen – en dag som köpcentrumen laddat för länge. 

Vid gränsen mot Norge märks intresset. Detta trots att landet har infört nya inreserestriktioner från och med i dag som innebär att Värmland är rödmarkerat och att ett covidpass samt registrering krävs för åka tillbaka in i Norge. 

– Det är bra fart. Det känns riktigt bra med tanke på att de nya inreserestriktionerna som trädde i kraft i dag, men vi verkar inte påverkas jättemycket av det, säger Claes Sjöholm, centrumchef vid Charlottenbergs Shoppingcenter i Värmland. 

Det är en stor skillnad från i fjol, säger han. 

– Vi upplever att det är betydligt bättre i år. Det var lugnt förra året, men det hade att göra med pandemin och restriktioner. Vi har varit helt beroende av gränsens status under den här tiden. 

Claes Sjöholm.

Att trängsel skulle bli ett problem tror han inte. 

– Nej, vårt köpcentrum är byggt för att hantera stora mängder besökare och om vi har 20 000 under en och samma dag så är det ändå möjligt att undvika trängsel.

Har ni varor så det räcker till alla?
– Ja, det har vi. Det är ungefär som det är för alla andra. Vissa branscher har svårt att få tag på vissa produkter, men det är inget som påverkar oss i dagsläget. 

Niklas Santesson, centrumchef på Hallarna i Halmstad, har när Market ringer suttit fast i ett möte hela dagen. Men när han sneglar ut genom kontrosfönstret ser han en bra ruljans. 

– Det känns väldigt positivt, säger han. 

Att kunna bjuda tillbaka kunderna efter fjolårets avslagna Black Friday är kul, tycker han.

– I fjol kunde vi inte heller marknadsföra det här på samma sätt. Nu har vi gått ut med att vi har förlängda öppettider. Det är också för att vi vill sprida kundflödet så att det inte blir för trångt. I vår informationsdisk har man kunnat hämta presentkort från klockan åtta, som en liten lockelse till kunderna – och tanken med det har också varit att sprida ut kundflödet.

Han fortsätter: 

– Men det är viktigt att man håller avstånd, spritar händerna och håller sig hemma om man mår dåligt. 

Hallarna i Halmstad.

Varubristen har märkts av men Niklas Santesson upplever att många handlare löst problemet. Flertalet leveranser har inkommit den senaste veckan och nu siktar Hallarna på att årets upplaga av Black Friday blir lika framgångsrik som 2019. 

– Vi tror och hoppas på det. Vi har visat bra siffror från maj och jag tror att vi kommer ligga i närheten av siffrorna från i fjol. 

Även vid Hansa City i Kalmar är stämningen munter. 

– Det är en hel del folk hos oss, vilket känns roligt. Jag har pratat med flera butiker tidigare under dagen och de är positiva och om man jämför med i fjol så är känslan mycket godare, säger centrumchefen Charlotte Walldén. 

Hansa City.

Men alla firar inte dagen. Pia Sandin, vd på Malmö Citysamverkan, berättat att man har lanserat en kampanj i år tillsammans med ett 40-tal andra citysamverkansorganisationer runtom i landet där man öppet avstår från dagen. 

– Vi engagerar oss inte i Black Friday, säger hon. 

Kampanjen uppmanar konsumenter att i stället skifta fokus mot hållbarhet och att stödja det lokala näringslivet.   

– Min uppfattning, utan att ha gjort en undersökning, är att det är främst är större kedjor som ägnar sig åt Black Friday och att enskilda handlare tittar på en mer hållbar konsumtion, säger hon och fortsätter: 

– Genom att konsumenten gör medvetna val påverkar man också platsen där man bor och verkar.

Isidor Beslic

Reporter

isidor.beslic@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Black FridayRea

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev