torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Köpcentrumkris i USA – Mall of Scandinavias ägare lämnar den amerikanska marknaden

Publicerad: 19 februari 2021, 12:34

Foto: Daniel Norman

Fastighetsjätten Unibail-Rodamco-Westfield drar sig ur USA. Bakgrunden är krisen för amerikanska köpcentrum, med konkurser och vakanser.

Ämnen i artikeln:

Unibail-Rodamco-WestfieldGalleria


Läs mer: Så påverkar jätteaffären Mall of Scandinavia: Kan få tillägget Westfield

Allt fler handelsaktörer väljer att minska sina åtaganden i traditionella köpcentrum i USA – och nu lämnar den internationella fastighets- och köpcentrumjätten Unibail-Rodamco-Westfield i stort den amerikanska marknaden.

Bakgrunden till beslutet är inte bara de tillfälliga effekterna av pandemin utan också fortsatta konkurser bland detaljhandelsaktörer och stängningar av varuhus, som under flera år satt stor press på amerikanska köpcentrum.

Unibail-Rodamco-Westfields intäkter från köpcentrum i USA rasade med närmare 30 procent förra året, rapporterar Retail Dive, och nu väljer företaget att fokusera på Europa.

Det var i december 2017 som den Paris-baserade fastighetsjätten köpte australiensiska köpcentrumaktören Westfield – som då lades till företagsnamnet. Affären innebar att en rad amerikanska köpcentrum togs över.

I dag äger Unibail-Rodamco-Westfield strax under 30 anläggningar i USA, men började redan under förra året minska sina åtaganden i landet genom att sälja sitt ägande i tre köpcentrum (Meriden i Connecticut, Siesta Key i Florida och Sunrise på Long Island, New York).

Jean-Marie Tritant, som tillträdde som vd och ordförande för Unibail-Rodamco-Westfield i november förra året, flaggade för att förändringar är på gång redan under en analytikerkonferens i förra veckan. Tritant konstaterade då att retailkonkurser och stängningar av varuhus under förra året skapade rekordhög vakansgrad i företagets amerikanska anläggningar.

Branschens bedömare väntar sig fortsatt mycket allvarliga problem för köpcentrum i USA. Prognosen från analysföretaget Coresight Research är, rapporterar Retail Dive, att 20-25 procent av de amerikanska köpcentrumen kommer att tvingas slå igen under de närmaste tre till fem åren.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev