Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Julas kreativa lösning prisades – fraktar varor på egna tågspår

Publicerad: 28 september 2020, 11:59

Med fyra egna tågspår, 55 000 kvadrameter rangergård och en klimatneutral verksamhet tog Jula hem priset i kategorin “Årets logistiksatsning” på Retail Awards. ”Vår lösning är kreativ och innovativ så det är kul att det uppmärksammas så här”, säger logistikchef Lennart Karlsson.


Ämnen i artikeln:

VaruhusJulaRetail Awards

Lennart Karlsson, logistikchef för Jula.

Läs mer: De är handelns stjärnor – här är samtliga vinnare från årets Retail Awards

Jula har storsatsat på sin logistik i och kring Falköping de senaste åren. En mängd olika initiativ har hjälpt utveckla orten till ett imponerande logistiskt nav.

I dag äger Jula fyra egna tågspår och en rangergård på 55 000 kvadratmeter.

En av de viktigaste komponenterna är en dry-port, en terminal som ligger på torra land men som har direkt förbindelse med en hamn. I det här fallet Göteborgs hamn och sedan en järnvägsförbindelsen till Julas terminal i Falköping.

– Navet i allt är dry-porten i just Falköping, den avlastar för våra kunder och vi kan anpassa den och verksamheten efter behov, säger Lennart Karlsson.

Läs mer: Priser, intervjuer och glädjetårar – se Retail Awards-galan här

Innovationerna har inte gått juryn förbi som motiverar priset så här: På ett nytänkande, effektivt och miljömässigt fördelaktigt sätt har stora delar av godsflödet flyttats över till en innovativ järnvägslösning.

– Det här priset betyder mycket för oss, vi vill fortsätta växa i det här projektet och attrahera fler bolag att vara med. I dagsläget är ett 15-tal företag med som kunder i satsningen, bland annat Ikea och Mio, säger Lennart Karlsson.

En drivande faktor bakom satsningen har hela tiden varit miljön.

Miljötänket genomsyrar allt, tåg och rangergård är helt elektrifierat och man har fått dispens för att köra längre lastbilar mellan Falköping och Skara. De bilarna drivs dessutom av fossilfria drivmedel och all logistik är klimatneutral.

– Vi startade med ett miljöinitiativ, vi har byggt vidare med miljöinitiativet och vi säljer med miljöinitiativet, säger Lennart Karlsson.

Läs mer: Retail Awards: Årets logistiksatsning ska innovativt ha löst hela flödeskedjan

Andreas Heneborn

Juryns motivering

”Jula har på egen hand gjort det många drömmer om. På ett nytänkande, effektivt och miljömässigt fördelaktigt sätt har stora delar av godsflödet flyttats över till en innovativ järnvägslösning.”

Ämnen i artikeln:

VaruhusJulaRetail Awards

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev