onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Här är Clas Ohlsons nya museisatsning: ”Historien är superviktig för oss”

Publicerad: 22 juni 2020, 12:21

Clas Ohlsons butik i Insjön inrymmer nu också ett museum som berättar om grundaren och hans snilleblixtar.

Ämnen i artikeln:

VaruhusClas OhlsonGalleriaTurismUpplevelser

I höstas stängde Clas Ohlson det tidigare museet över grundaren som fanns i köpcentrumet vid Hjultorget i Insjön.

Nu har museet smygöppnats på ny adress: i Clas Ohlson-butiken i Insjön – vilken är kedjans första och största butik. Till hösten planeras en större, officiell invigning.

– Historien är superviktig för oss och vi vill lyfta fram gör-det-själv-andan som lever kvar än, säger projektledare och utställningsproducent Vera Gustafsson i en intervju med Dala-Demokraten.

Museet berättar om grundaren Clas Ohlson som 1918 grundade företaget och lade grunden för framgången i sin verkstad och kontor i byn Holen, intill Insjön. 1920 flyttade företaget till Insjön och stugan finns fortfarande att se vid Clas Ohlsons anläggning vid Hjultorget.

I det nya museet i butiken kan besökaren ta del av Clas Ohlsons idéer och skisser på egna uppfinningar.

– Han sa att han fick blixtidéer, säger Vera Gustafsson till med Dala-Demokraten och berättar där att Clas Ohlsons nyfikenhet och upptäckarglädje följde honom hela livet och präglade verksamheten och utbudet i katalogen.

Hans tankar kring företagsutveckling i allt ifrån postorderverksamhet med ritningar på allt från stjärnkikare och kanoter till ladugårdar och vindkraftverk.

– Förutsättningen för företagande både då och nu är att man har något nytt att komma med, sa Clas Ohlson i en intervju från slutet av 1960-talet som citeras på Clas Ohlsons hemsida.

Han var vd för företaget fram till sin död 1979. Efter 60 år på topposten tog sonen Tore över.

Företaget har fortsatt att utvecklas kraftigt. Börsintroduktion har skett, antalet butiker har ökat till 230 i fem länder.

– Clas funderade aldrig så mycket på framtiden. Vi växte hela tiden och man underlättade för att klara nästa steg. Han tittade mycket på Åhléns och var imponerad över deras resa. Jag tror att han hade blivit chockad om han fått veta att vi har fler butiker än dem, sa Clas Ohlsons barnbarn Björn Haid, tidigare aktiv i firman och före detta styrelsemedlem, i en intervju i Insjön i januari 2018 om vad han trodde att Clas Ohlson hade tyckt om företaget och dess utveckling.

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev