Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Handelns Mäktigaste 2014: Köpcentrumbossen har lämnat Norden för en global arena

Publicerad: 19 januari 2021, 13:21

Foto: Aline Lessner

Pendeln har svängt rejält för Ikeas fastighetsbolag. Nu går satsningarna till citynära lägen och utrymme för regionala verksamheter och kultur. Service och mat står högt på agendan. 2014, när Jan Kristensson utsågs till Handelns Mäktigaste, var läget ett annat.


Ämnen i artikeln:

VaruhusFastighetsägareIkea

2014 utsågs Jan Kristensson, som då var vd för Ikano Retail Centres, till Handelns Mäktigaste. Utnämningen skedde mot bakgrund av de stora effekter fastighetsbolagets satsningar bedömdes få för handeln. Sedan dess har mycket hänt.

– Covid-19 har accentuerat förändringen i marknaden som redan hade inletts av teknikutvecklingen. Hastigheten i förändringsresan har ökat och det krävs mer av oss, säger han.

I dag är Jan Kristensson global expansions- och utvecklingschef på Ingka Centres efter att de regionala fastighetsbolagen slagits ihop och ansvaret har ökat från nordiskt till globalt.

Samtidigt har även strategin förändrats.

Sex år före utnämningen hade fastighetsbolaget beslutat att gå på offensiven och etablera stora köpcentrumanläggningar tillsammans med Ikea och effekterna märktes överallt.

Nu är det mindre enheter närmare citykärnorna som gäller.

– Vi är inne i en transformation där Ikea söker sig till lägen i relation till där folk bor, arbetar och umgås, det vill säga i eller närmare stadskärnorna. Vårt uppdrag är att skapa dem och mötesplatserna runt omkring. Vi analyserar vem som bor var och hur, hur närområdet ser ut och anpassar oss efter platsen. Trenden är att mat och restaurangdelen tar större plats än tidigare, men vi tittar också på andra miljöer och bygger inte lika stort längre, säger han.

Utvecklingen är densamma i hela världen, konstaterar Jan Kristensson.

– Vi har fortfarande många stora enheter, men även våra stora köpcentrum i Kina och Ryssland går mot mer service och mat. Rent generellt går det mot mindre butiker.

Utmaningen är att förstå hur människor kommer mötas, umgås och handla i framtiden.

– Vi utgår mycket från hållbarhetstankar, hur vi kan använda tekniken och hjälpa  kunderna som besöker oss. Utmaningen just nu är att förstå vad dagens förändringar innebär där vi ser stora förändringar i detaljhandelslandskapet.

– Vi befinner oss i en otroligt positiv situation som jobbar med Ikea, som ankarhyresgäst. Det drar vi naturligtvis nytta av för att skapa komplement inom handeln, upplevelser och andra miljöer, vi skapar till exempel även utrymme för regionala verksamheter och kultur på flera platser.

Konceptet går ut på att hitta komplementerande verksamheter till Ikea för boende i området, att skapa en relation med stadsdelen, att prata med människor om vad de saknar i miljön.

I linje med den nya strategin att ligga närmare stadskärnorna köpte Inka Centres i början av året gallerian Kings Mall i Hammersmith i västra London.

– Där har vi till exempel nu ett projekt med kulturverksamhet i området, berättar Jan Kristensson.

Läs mer: Ikanos vd mäktigast i handeln

Barbara Taltavull

2020 blev året då coronaviruset dikterade villkoren och alla planer fick ritas om. Det gäller även Markets och Dagligvarunytts årliga utmärkelse Handelns Mäktigaste. Priset är uppskattat i branschen och omröstningen engagerar många läsare –  varje år kommer det in tusentals röster. Den här gången var det överflödigt med en omröstning. Det finns bara en tänkbar ”vinnare”: Coronaviruset –  covid-19. Pandemin har påverkat allt under 2020, både i detaljhandeln och i samhället i stort. Vissa i branschen har fått kämpa för att klara anstormningen av nya kunder på ett säkert sätt. Andra har kämpat för att överleva när kundströmmarna plötsligt har upphört –  och många har tvingats ge upp. För 2020 tilldelar vi – motvilligt –  titeln Handelns Mäktigaste till coronaviruset. Istället för den sedvanliga nedräkningen av topplistan bjuder vi på en artikelserie om tidigare års vinnare. Detta är sista delen.

Tidigare delar

2020: Ingen annan kunde utmana om titeln
2019: Bent Holm ska lämna sitt vinnande team
2018: Amazon har muskler att sopa mattan med vem som helst
2017: En gigant som växer sig allt större
2016: Svärdson ska bli både störst och hållbarast
2015: Strömberg har en plan – för att bli bäst på nätet

En hejare på efterrätter

Namn: Jan Kristensson.
Ålder: 63 år.
Familj: Min fru Christina och två utflugna ungdomar.
Bostad: Råå.
Utbildning: Lunds universitet och University of California.
Karriär: 25 år inom Ikea och Ikano.
Fritidsintressen: Resor, mat och dryck.
På nattduksbordet: Moby Dick.
Dold talang: Att göra efterrätter.

Topp tio: Handelns Mäktigaste 2014

■ Jan Kristensson, vd, Ikano Retail Centers
■ Per Strömberg, vd, Ica, Gruppen
■ Magdalena Andersson, finansminister, S
■ Susanne Gideonsson, ordförande, Handels
■ Stefan Ingves, Riksbankschef
■ Ica-Stig
■ Karl-Johan Persson, koncernchef, H&M
■ Google
■ Stefan Löfven, statsminister, S
■ Klas Balkow, koncernchef, Clas Ohlson

Ämnen i artikeln:

VaruhusFastighetsägareIkea

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev