Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Försäljningen sjunker – då permitterar Clas Ohlson och bantar organisationen

Publicerad: 15 april 2020, 05:40

Clas Ohlson tappar försäljning till följd av coronakrisen. 300 medarbetare i 70 butiker är redan korttidspermitterade. För att spara pengar ska kedjan nu minska tjänstemannaorganisationen.


Ämnen i artikeln:

VaruhusClas OhlsonPersonalCorona

Clas Ohlsons försäljning sjönk med 17 procent i mars, jämfört med samma månad i fjol. Omsättningen landade på 502 miljoner kronor.

Antalet butiker var emellertid åtta färre än i fjol. mMätt på jämförbara enheter var tappet elva procent.

Coronakrisen kombinerat med avvecklingen av verksamheten utanför Norden samt den svagare norska kronan uppges vara orsaken till den negativa utvecklingen.

– Den negativa påverkan av covid-19 har vi till del kunnat möta med positiva effekter från ett aktivt arbete med vår kommersiella agenda och vi har fått kvitto på att vårt sortiment är relevant, även i en extraordinär situation som denna, säger vd Lotta Lyrå.

Online ser Clas Ohlson en kraftig tillväxt, försäljningen ökade med 50 procent. Försäljningen hos Mathem och Kolonial.no har också ökat kraftigt. Clas Ohlson ser att fler väljer hemleverans som leveransalternativ. En drive in-lösning har också lanserats.

Alla kedjans butiker i Norden har kunnat hållas öppna under krisen, om än med reducerade öppettider på flera håll.

Den enda kvarvarande butiken i Storbritannien, i Reading, hålls emellertid stängd på grund av de restriktioner som råder i landet.

300 butiksanställda i 70 av Clas Ohlsons butiker är korttidspermitterade just nu. Liknande åtgärder kommer även att vidtas på tjänstemannasidan.

Dessutom vill Clas Ohlson minska tjänstemannaorganisationen för att spara pengar.

Kedjan för också dialog med fastighetsägare om hyror för att hitta en konstruktiv väg framåt.

– Vi är fortsatt mycket ödmjuka inför den tid vi har framför oss och det är för tidigt att dra slutsatser om vilken påverkan covid-19 kommer att få på vårt resultat framöver. Jag vill betona att Clas Ohlson möter dessa utmaningar utifrån en finansiell styrkeposition och med en strategi som är anpassad både till förändrade köpbeteenden och ett tufft marknadsklimat. Vi är snabbfotade när det gäller att anpassa verksamheten till rådande förhållanden, säger Lotta Lyrå som tillägger att kedjan fortsatt har en målsättning att nå en rörelsemarginal på fyra till fem procent innevarande verksamhetsår.

Det återstår egentligen bara några veckor av det brutna räkenskapsåret.

Under de första elva månaderna är försäljningen i stort sett oförändrad jämfört med motsvarande period för ett år sedan, 8,188 miljarder kronor i år mot 8,180 miljarder kronor i fjol.

Mätt på jämförbara enheter har den ökat med en procent.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev