Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Fastighetsägare vill ha tillbaka ordinare öppettider – och hotar med vite

Publicerad: 2 juni 2020, 11:55

Foto: Daniel Norman

Flera köpcentrumägare vill återgå till ordinarie öppettider – och hotar butikerna med vite om de inte går med på det. ”Det är helt tondövt”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägareGalleriaÖppettider

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Flera köpcentrum och gallerior har haft kortare öppettider under coronakrisen. Nu vill de emellertid återgå till normala öppettider

Butiker hotas med vite om de inte lyssnar på fastighetsägarna, skriver Dagens Industri.

”Som framgår av vårt hyresavtal är det av synnerlig vikt för oss att öppettiderna fullföljes och vi uppmanar er därför att omgående följa de öppettider som är fastställda. Vid fortsatta brott mot hyresavtalet kan krav och andra åtgärder komma att riktas mot er”, skriver Steen & Ström till sina hyresgäster i ett brev som tidningen tagit del av till exempel.

Eurocommercial planerar att utöka sina minimiöppettider i juni för att sedan återgå till ordinarie i september.

– Vi driver på för att alla ska följa öppettiderna. Öppettider finns i våra avtal och följer man inte det riskerar man vite, säger fastighetschef Patrik Sörnell.

Besökstappen i deras köpcentrum inte varit så stort, berättar han.

– Vi är inte etablerade på Stockholmsmarknaden. Vi har ett besökstapp på 15 procent, det är så lite att det knappt uppfattas av kunderna.

Enligt honom har det visat sig att butikerna som dragit ned på öppettider tappat mest i omsättning samt att minskade öppettider skapat irritation hos kunderna.

– I början på krisen fick kostnadssidan styra. Men nu är det dags att intäktssidan återigen är med i matchen

Svensk Handel är kritiskt till agerandet.

– Det behövs ett mått av flexibilitet, inte att man skickar vitesbrev och skadeståndskrav till företag som nätt och jämt klarar att överleva i det här läget. Det är helt tondövt, säger Karin Johansson i en kommentar.

Hon menar att coronakrisen delat handeln.

– Det finns de som klarar av att förlänga sina öppettider, och de som fortfarande inte alls har återhämtat sig, inte minst skor och kläder.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev