Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Dollarstore i tvist med Halmstad kommun – anses ha öppnat för tidigt

Publicerad: 26 juni 2020, 07:17

Foto: Kristoffer Olsson

Förra veckan öppnade Dollarstore sin butik i Halmstad. Nu har det uppdagats att bygget inte fått något slutbesked från kommunen. Dessutom har så stora förändringar gjorts under processen vilket gjort att ett nytt bygglov krävs. ”Vi trodde allt var klappat och klart”, säger etableringschefen Fredrik Holmström samtidigt som han går till attack mot kommunen.


Ämnen i artikeln:

VaruhusButikDollarstore

Läs mer: Dubbelt upp på västkusten för Dollarstore – som snart tar sommarlov

På onsdagen förra veckan öppnade Dollarstore sin butik på handelsplatsen Flygstaden i Halmstad.

Nu visar det sig att det var alldeles för tidigt. Bygget har inte fått något slutbesked från kommunen, rapporterar Hallandsposten.

– Jag vet inte varför man valde att öppna trots att vi inte utfärdat något slutbesked, säger kommunens bygglovschef Katarina Finyak till tidningen.

Ett slutbesked utfärdas utifrån att dokumentation skickas in till kommunen som visar att byggnaden är färdigbyggd där man också verifierar saker som tillgänglighet, ventilation och brandskydd.

Då handlingarna inte kommit in i tid till Halmstad kommun inte kunnat utfärda något.

Dessutom anser kommunen att det skett så stora förändringar under byggprocessen vilket gör att byggnaden inte stämmer överens med det bygglov som utfärdades 2015.

– De har ändrat planlösningen, fasaderna och själva utformningen av byggnaden. Man har också satt upp belysningsstolpar, men där har vi nyligen fått in en separat ansökan. Ändringarna är väldigt stora och kan inte inrymmas i det ursprungliga bygglovet, säger Katarina Finyak.

Det gör att även ett nytt bygglov krävs för att kommunen ska kunna ge ett slutbesked.

Ett tillsynsärende har inletts och i slutänden kan sanktionsavgifter bli aktuellt.

Fredrik Holmström säger till Hallandsposten att Dollarstore enbart är hyresgäst i byggnaden och att all kontakt med kommunen skett via fastighetsägaren.

– Vi har förstått det som att allt var klappat och klart, säger han samtidigt som han påpekar att han inte är ett dugg förvånad och ger en rejäl känga till Halmstad kommun.

– Halmstad är den värsta byggprocessen vi haft någonsin. Det är pinsamt hanterat av kommunen och vi kommer koppla in våra jurister

Han håller inte med om att stora ändringar gjorts när det gäller byggnaden i förhållande till det bygglov som utfärdats.

– Det enda jag vet är att vi ville ha en lastkaj ut mot återvinningscentralen. Det fick vi inte så vi tog bort den. Vi fick heller inte ha en liten skylt på baksidan, trots att Ica Maxi har gigantiska skyltar 150 meter bort.

Dollarstores butik i Halmstad skiljer sig från hur en Dollarstore normalt ser ut.

– Bygget i Halmstad är inte enligt Dollarstores standard. Vi bygger enkla plåtlådor. Vad jag förstår så gillade inte kommunen det. Det ska tydligen vara lite finare i Halmstad.

Fastighetsägaren har avböjt att kommentera ärendet, skriver Hallandsposten.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusButikDollarstore

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev