Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Clas Ohlson avslutar i moll – stängda norska butiker slog mot försäljningen

Publicerad: 7 maj 2021, 05:19

Clas Ohlsons försäljning minskade med nio procent i april. ”Under månaden har vi haft upp emot 40 norska butiker stängda”, säger vd och koncernchef Kristofer Tonström.


Ämnen i artikeln:

VaruhusClas Ohlson

Clas Ohlson omsatte 521 miljoner kronor i april, vilket innebar ett tapp på nio procent jämfört med samma månad i i fjol.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med nio procent, organiskt var tappet tio procent.

– De fortsatta restriktionerna på våra försäljningsmarknader i april medförde utmaningar i form av tillfälliga butiksstängningar och minskad kundtrafik. Under månaden har vi haft upp emot 40 norska butiker stängda vilket är den största bidragande orsaken till att vår totala försäljning minskar med nio procent, säger Kristofer Tonström i en kommentar.

– Samtidigt såg vi hur många kunder i de nedstängda norska områdena valde att göra beställningar online och hämta varorna utanför butik, vilket medförde en dyrare hantering men bidrog till en fortsatt stark försäljningsutveckling online. Detta är ett exempel på hur vi investerat i våra kundrelationer och på så sätt förberett oss för bättre marknadsförhållanden, fortsätter Kristofer Tonström.

Online ökade emellertid försäljningen. Omsättningen landade på 104 miljoner kronor under månaden vilket innebar en tillväxt på 68 procent.

Från slutet av april har Clas Ohlson kunnat öppna flera av de tillfälligt stängda butikerna i Norge igen, berättar Kristofer Tonström.

April är sista månaden på Clas Ohlsons brutna räkenskapsår. Från maj 2020 till april 2021 har kedjan omsatt 8 284 miljoner kronor, vilket innebär ett tapp på fem procent från året innan.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med en procent, samma organiskt.

E-handeln omsatte 894 miljoner kronor under räkenskapsåret, en tillväxt på 60 procent.

2 juni presenterar Clas Ohlson sin bokslutskommuniké för räkenskapsåret 2020/2021.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusClas Ohlson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev