Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Centrumchefer följer coronautvecklingen: ”Vi är lyhörda och redo att agera”

Publicerad: 25 februari 2020, 13:30

Oron för corona håller Handelssverige på halster. Centrumchefer som Market talat med skärper beredskapen. Samtidigt stryps leveranser till följd av viruset.


Under tisdagseftermiddagen uppgraderade Folkhälsomyndigheten sin riskbedömning för att personer som smittats av coronaviruset utomlands ska upptäckas i Sverige.

Samtidigt bedöms risken för smittspridning i Sverige fortfarande som låg vilket är en tvåa på den femgradiga skalan.

I Italien har butiker och andra allmänna platser stängts för att hindra smittspridning efter att flera hundra bekräftats smittade.

Samtidigt blir konsekvenserna allt mer märkbara för svensk handel. En rundringning bland landets köpcentrum visar att beredskapen bland centrumcheferna är hög.

– Säkerheten för våra besökare, hyresgäster och medarbetare är alltid vår högsta prioritet. Vi övervakar situationen noggrant och baserar våra beslut på information och rekommendationer från WHO och myndigheterna, säger Anna-Lena Wessén, centrumchef på Birsta City.

Anders Strand, centrumchef på Frölunda torg ger ett liknande svar.

– Vi följer utvecklingen noga och följer myndigheternas råd. Om det skulle komma hit skulle vi följa dem oavsett vad de skulle säga. Vi har ett väldigt bra sätt att informar hyresgästerna i form av pushnotiser, säger han.

Även Niklas Blonér, centrumchef på Väla i Helsingborg betonar vikten av att följa myndigheternas råd.

– Vi följer medierna och litar på dem som har kompetens på området. Vi kommer aldrig att agera utifrån egen tro, utan följer myndigheternas beslut och anpassar oss utifrån dem för att undvika att influensan sprids.

Vilka förberedelser har ni vidtagit hittills?

– Vi har givetvis en beredskap och diskuterar frågan i ledningsgruppen.

Diskussionerna har dock ännu inte förts med hyresgästerna.

För Albert Aguilar, centrumchef på Kongahälla center i Kungälv strax norr om Göteborg har utbrottet i Italien gjort att frågan känns mera angelägen.

– Det har känts ganska långt borta tills detta hände i Italien.

Centrumledningen håller möten med kommun, polis och räddningstjänst varannan vecka. Hittills har risken för corona inte tagits upp på mötena.

– Även Västtrafik och Västra Götalandsregionen sitter med på mötena och man kommer troligtvis att ta upp det på nästa möte.

Kongahälla center rymmer ett cirka 4 000 kvadratmeter stort hälsocenter på övervåningen och har länssjukhuset cirka 100 meter från entrén.

Albert Aguilar utesluter inte att närheten till vårdinrättningar skulle kunna påverka köpcentrumet vid ett eventuellt utbrott.

– Vi är lyhörda och redo att agera om MSB går ut med direktiv i frågan.

Själv har han aldrig varit med om att ett köpcentrum varit tvunget att stänga på grund av en epidemi eller pandemi – varken i Sverige eller utomlands.

– Det skulle ha gått ganska långt om det skulle inträffa.

Hittills har bara ett fall konstaterats av coronaviruset i Sverige. Fallet har inte resulterat i någon smittspridning.

Läs mer: Så drabbas svenska modehandlare av coronautbrottet

Coronautbrottet får även andra konsekvenser för handeln i form av minskade leveranser.

I måndags rapporterade Sveriges Radio om containerbrist till följd av att många kinesiska fabriker hållas stängda under flera veckors tid.

–  När vi inte får någon naturlig export ut ifrån Kina så har vi heller inget att exportera ut ifrån Europa. Har vi inte containrar på rätt plats har vi svårt att utföra transporterna. Som det är just nu står en stor mängd containrar i Kina, säger Fredrik Hermansson, verksamhetschef på Greencarrier till SR.

Även Postnords dotterbolag Direct Link, som sköter paketleveranser från bland annat Kina till företag i väst, har sett en kraftig minskning av sina volymer från Kina.

– Volymerna som Direct Link tar emot från Kina för leverans till bland annat Sverige och andra länder har minskat med ungefär 60 procent fram till förra veckan jämfört med normalläget, och 90 procent senaste veckan, säger Postnords presskontakt Henrik Ishihara till Dagens Industri.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev