fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Butiksägare vill ha kortare öppettider – centrumledning säger nej

Publicerad: 20 mars 2023, 13:59

Kungsmässan i Kungsbacka.

Foto: Pressbild

Kungsmässan i Kungsbacka ekar ofta tom sista timmarna innan stängning. Nu vill butiksägarna ha kortare öppettider, men centrumledningen säger nej, rapporterar Norra Halland.

Ämnen i artikeln:

IcaDetaljhandelnGalleria

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Pandemin har lett till förändrade köpbeteenden, något som märks i köpcentrumet Kungsmässan i Kungsbacka.

Där ekar många lokaler tomma, enligt tidningen.

– Pandemin har gjort att folks köpbeteenden har förändrats, innan pandemin förstod jag att vi kunde ha öppet fram till 20 på vardagskvällarna men nu tyvärr är det helt onödigt efter klockan 19, säger Laila Sjöfors som driver Önskabutiken, till Norra Halland.

Hon tillhör den skaran som vill se andra öppettider, både på vardagar och helger.

– För att stärka handlarnas ekonomi bör köpcentrumet stänga senast klockan 19 på vardagar och 16 på helgerna, säger hon till tidningen.

Sedan 90-talet har hon drivit butik och menar att hon kan se en negativ trend vad gäller fysiska butiker.

– Fortsätter vi som vi gör kommer det i framtiden bara finnas serviceställen. Gym, frisör, pizzerior och nagelvård, säger hon.

Även Ljusexpertern, som funnits i köpcentrumet sedan starten 1973, står bakom förslaget.

– Det som behövs nu är förändringar i öppettiderna. Öppet 10-20 är alldeles för länge, mer än hälften av butikerna på Kungsmässan vill ha kortare öppettider. Det kostar för mycket för oss, säger butiksägaren Carl Lindén till tidningen.

Dessa förändringar blir däremot svåra att få till, tror Carl Lindén:

– Köpcentret vill inte det och Aranäs som ägare vill inte det. De vill ju att vi ska ha öppet ännu längre. Men om de vill locka fler butiker hit i framtiden tror jag att kortare öppettider skulle vara bra för dem, säger han.

Från centrumledningens sida finns det förståelse för den tuffa situation som butiksägarna står inför, men öppettiderna står än så länge fast.

– Det har jag full respekt för och är väldigt ödmjuk inför en hyresgästs kostnader, absolut. Samtidigt som det finns andra hyresgäster som ser möjligheterna att skapa handel, säger Liselott Bengtsson, centrumledare på Kungsmässan.

Hon lyfter dock att det sker en pågående dialog.

– Det som är nu att vi vill möjliggöra att så många människor som möjligt kan komma till oss under de öppettider som vi hänvisar till och det här är viktigt särskilt efter pandemin när det varit massa restriktioner fram och tillbaka. Sedan gör Ica och Olearys avstickare med längre öppettider.

Norra Halland: Affärsidkare vill ha kortare öppettider men de får inte stänga sin butik tidigare?
– Det är ju för att de ligger hos oss i ett köpcentrum där förväntan finns hos våra besökare att det ska vara öppet, det är ju en annan sak om man har en butik med egen entré någon annanstans.

NH: Ni har fått det här till er att flertal butiksägare vill ha kortare öppettider men säger nej?
– Den dialogen har vi varje år men det är viktigt att signalera ut mot kund att vi har öppet, annars blir det en upplevelse att man blir besviken att det inte är öppet. Det är därför vi enats om de här öppettiderna.

NH: Är det inte bättre att ha flexibla öppettider istället för att fler butiker ska tvingas lägga ner?
– Nu är vi inne i en tid där vi har sagt att våra öppettider är 10-20 på vardagar och 10-18 på helger. Sen att vi ska fortsätta ha en dialog om det, det är viktigt.

LÄS OCKSÅ: Stor lista – de får bäst betyg för kundmötet: ”Resultaten gör oss nyfikna”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev