Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

Biltemas krav på leverantörerna – när hållbarhet får större fokus

Publicerad: 9 juni 2021, 05:38

Biltema har tagit fram en strategi för hållbarhet. Bland annat vill kedjan hjälpa kunden i dess val av produkter. Dessutom ställs högre krav på leverantörerna. ”Med vår storlek kan vi göra skillnad”‚ säger vice vd Adelina Voci.


Ämnen i artikeln:

VaruhusBiltema

Läs mer: Exklusiva siffror: Miljardsuccén för Biltema – så snabbt växer varuhusjätten

Biltema har under en längre tid arbetat med flera miljömedvetna initiativ.

Nu sjösätter kedjan för första gången en omfattande hållbarhetsstrategi med flera konkreta åtgärder till förmån för klimatet.

– Hållbara initiativ ses ofta som något som kostar pengar och måste prioriteras på vinstens bekostnad, men enligt vår uppfattning gynnar det alla parter. När vi gör ett försök kan vi hitta bra hållbara och lönsamma lösningar, som också hjälper till att säkerställa att våra kunder vill handla hos oss om tio år, säger Adelina Voci i en kommentar.

Ett del av strategin handlar om att kunderna i framtiden, via symboler, kommer att kunna se information om miljö och hållbarhet på produkten. Utbudet av produkter kommer att utvidgas kontinuerligt och Biltema vill göra det lättare för kunden att reparera sina produkter i stället för att köpa nytt.

En annan del av strategin handlar om transporter där kedjan nu lägger ett större fokus på järnvägen.

– Vi började med test i Norge redan 2017 och nu levererar vi med tåg till hälften av alla varuhus i Norge. Varje vecka transporteras istället gods, som normalt fyller 80 lastbilstransporter, med tåg och koldioxidbesparingarna beräknas till knappt 90 %. För långa transporter är nu transportpallarna gjorda av återvinningsbar kartong, så vi undviker returtransport av tomma pallar – detta leder också till lägre koldioxidutsläpp, säger Adelina Voci.

Biltema ställer också krav på sina leverantörer. De ska leva upp till sociala rättigheter såsom minimilöner, maximal arbetstid och de säkerhetsstandarder som finns i landet i fråga.
Dessutom vill kedjan verka för att leverantörerna använder förnybar energi i produktionen och på det sättet minskar utsläppen av växthusgaser.

– Med vår storlek kan vi göra skillnad.  Om en leverantör inte kan ställer upp på våra krav väljer vi en annan, säger Adelina Voci.

Läs mer: Biltema fortsätter att växa I Sverige under pandemin – här öppnar varuhus 58

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusBiltema

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev