Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Köpcentrum

25 000 jobb står på spel när brittiska klassikern kämpar för sin överlevnad

Publicerad: 2 december 2020, 09:13

25 000 jobb inom brittisk handel är i fara. Klassiska varuhuskedjan Debenhamns hotas av konkurs. Samtidigt har Topshops ägare försatts i rekonstruktion.

Ämnen i artikeln:

ModeVaruhus

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Debbenhams har varit i rekonstruktion sedan i april. Nu kan slutet vara nära för 242-åringen, rapporterar brittiska medier. Detta efter att rekonstruktörens samtal med JD Sports om ett förvärv av verksamheten inte lett någonstans.

Nu pågår utförsäljning i de 124 varuhusen som sedan ska stängas, om verksamheten inte räddas i sista minuten.

– Vi vidtog alla rimliga steg vi kunde göra för att slutföra affären och säkra en framtid för Debemhams. Det ekonomiska läget är extremt utmanande och det i kombination med osäkerheten kring brittisk detaljhandeln gjorde att vi inte kunde nå någon uppgörelse, säger rekonstruktören Geoff Rowley i ett pressmeddelande.

12 000 jobb står på spel om kedjan läggs ned.

Topshops ägare Arcadia Group är försatt i rekonstruktion.

Samtidigt har Arcadia Group, som bland annat äger kedjorna Topshop och Burton, har försatts i rekonstruktion. 13 000 jobb hotas om koncernen skulle tvingas till konkurs.

Verksamheten har haft problem under en längre tid och har stängt över 100 butiker och sagt upp flera tusen anställda under de senaste åren.

Både Debenhams och Topshop har haft verksamhet i Sverige.

Mellan 2002 och 2007 hade Debenhams ett varuhus på Drottninggatan i Stockholm, där Clas Ohlson finns i dag.

2015 gick Topshops svenska franchisetagare Trenor i konkurs. Därmed lades verksamheten i Sverige ned. Den första svenska butiken öppnade 2002 i Gallerian i Stockholm.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev