lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelsområden

Sveriges butiksbestånd minskade med tre procent 2020 – lågpris går mot strömmen

Publicerad: 26 oktober 2021, 08:00

Kedjebeståndet i Sverige minskade med tre procent under 2020.

Foto: Lars Welin

Sveriges kedjebutiksbestånd minskade med tre procent under 2020. Det visar den senaste butikskartläggningen från HUI. ”Vissa av butiksstängningarna är effekter av konkurser och rekonstruktioner medan andra är en naturlig följd av en aktiv butiksnätsplanering”, säger Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI.

Ämnen i artikeln:

ButikModeLågpris

JF


Under 2020 minskade kedjebutiksbeståndet i Sverige med 547 butiker, vilket motsvarar tre procent av det totala beståndet. 

– Den svenska butikshandeln genomgår en strukturomvandling driven av digitalisering och ökad e-handel. Vissa av butiksstängningarna är effekter av konkurser och rekonstruktioner medan andra är en naturlig följd av en aktiv butiksplanering, säger Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI, i en kommentar. 

Lågprishandeln går mot strömmen och fortsätter att expandera fysiskt, medan klädhandeln är den bransch där flest butiker stängde under året. Läs mer om utvecklingen i samtliga delbranscher här

Sett till geografiska områden har pendlingskommunerna haft den minsta minskningen av butiksbeståndet sedan 2017.

– De orter som har starkast befolkningstillväxt har bättre möjligheter att upprätthålla och utveckla sitt butiksbestånd samtidigt är stortstäderna under hård press från handeln i omkringliggande pendlingskommuner, säger Monika Bruvik. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev